Alternative boformer: Dem kan du møde på Folkemødet

Fællesskabet ses som en styrke - som her i Den Selvforsynende Landsby på Sydfyn. Arkivfoto.
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Alternative boformer: Dem kan du møde på Folkemødet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Livsstilsekspert Anne Glad forsøger med tre alternative boformer at give et bud på, hvordan vi skal bo i fremtiden.

Den Selvforsynende Landsby i Hundstrup på Sydfyn

I Hundstrup på Sydfyn bor 28 voksne og 40 børn sammen i et økologisk bofællesskab. Husene bygger de af natur- og genbrugsmaterialer, og jorden dyrker de ved fælles hjælp.

Den Selvforsynende Landsby er et pionérprojekt, der giver et bud på fremtidens bæredygtige liv. Byen er designet efter permakulturelle principper i den måde, beboerne bygger deres huse på, den måde de dyrker jorden på og den måde, de holder dyr.

Det ses blandt andet i den måde, landsbyen holder høns. Ud over at levere æg spiser de madrester, leverer gødning til jorden, giver kød på bordet - og samtidig holder de ukrudtet væk, ved at de kan gå frit rundt.

Generelt er dyrkning af egne økologiske fødevarer en grundsten for landsbyen, der har eksisteret på Sydfyn i 12 år nu. Landsbyen råder over 15 hektar jord, hvor der i alt er 19 husstande. Otte hektar bruges på at dyrke grøntsager og foder til dyrene.

Den økologiske Lejre Kommune

I Lejre Kommune satser man alt på at være økologiske og bæredygtige og det har kommunen gjort i snart fem år.

Det er den første kommune i Danmark, der yder så stor en indsats for at omstille til økologi alle de steder, det er muligt.

Omstillingen sker blandt andet ved at have flere økologiske måltider i dagtilbud og skoler, køkkenhaver i børnehaver, økologi på
skoleskemaet, ved at etablere et fødevarefællesskab og ved at de offentlige arealer vedligeholdes efter økologiske principper.

Den økologiske linje er lagt af flere grunde. Kommunen vil producere sunde fødevarer og beskytte natur og drikkevand. Derudover er målet at gøre Lejre til en attraktiv kommune at bo i.

Omstillingen i Lejre Kommune sker i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening og Landbrug og
Fødevarer.

Byfællesskabet i Thomas B. Thriges Gade i Odense

For tre år siden købte Janus Lylloff en byggegrund på Thomas B. Thriges Gade, hvor han ville bo med andre familier i et bofællesskab.
Eller et byfællesskab, som han kalder det.

- Det er mere dækkende for os. Vi har hver vores bolig og køkken, men kan så vælge til med fællesspisning og andre aktiviteter, siger han.

Byggeriet af det omkring 1200 kvadratmeter store bofællesskab ventes at gå i gang i marts. I byfællesskabet er der plads til ni familier. Tre af familierne har små børn, tre familier større børn, og i tre familier er børnene flyttet hjemmefra.

- Det er alle aldre, og det var meningen fra start, at det skulle være forskellige typer, der skal bo sammen, siger
Janus Lylloff.

Byggeriet midt i Odense kommer til at bestå af lejligheder, rækkehuse, en taghave og en fælles etage, som de kalder fælleshuset. Her vil der være fælleskøkken og mulighed for at bruge tid sammen med de andre beboere.

Alternative boformer: Dem kan du møde på Folkemødet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce