BERØMT: Restaurant Giraffen er blevet landskendt efter tv-reklamen med Polle fra Snave
HAARBY: Waauw, der er Giraffen. Det er ikke bare en giraf. Det er Giraffen. Den er ikke klædt i prikker og render ikke rundt på stavrende ben.

Men den står ved siden af Salon Ninett på Algade og ser meget almindelig ud med et gråt ansigt ud mod vejen og et skilt med dagens ret, spaghetti med kødsovs.

Giraffen i Haarby har fået kultstatus - for det er Polles stamværtshus. Polle fra Snave. Fyren fra Sonofons reklamefilm, som har ristet sig ind i den danske befolknings bevidsthed med sit lange nakkehår, sin usamarbejdsvillige "mobilos" og knallerten med mælkekassen bagpå.

Polle søges

I dag er han ikke på Giraffen. Faktisk kommer han aldrig, fortæller Gitte Hansen, der er ejer af det nu Danmarksberømte værtshus, Restaurant Giraffen.

Men nysgerrige sjæle kommer ofte langvejsfra for at besøge Giraffen og spørge efter gutten, der "kraftedme ikk' ka' hitt' u' a' det."

- Var der én, der lignede Polle her i området, så ansatte jeg ham på stedet, pointerer Gitte Hansen med en dyb overbevisning i stemmen.

Hun er enormt stolt af den omtale, værtshuset har fået.

- Det skader jo ikke min omsætning, konstaterer hun.

Giraffens hjerte

En giraf er kendt som et højhalset savannedyr med et stort hjerte, og det samme gør sig gældende for værtshuset på Algade i Haarby.

- Giraffen fungerer nærmest som et socialkontor. Måske skulle jeg overveje at søge tilskud hos Haarby Kommune. Indimellem går jeg jo hen og bliver en slags mor, smiler værtshusejeren.

Jens Pedersen nikker samstemmende.

Han er én af Gitte Hansens mange stamkunder.

- Står Jens ikke i baren, når man kommer ind, spørger man sig selv, om der er nogen, der har ryddet op, griner Tine, en af de andre gæster.

Hun ønsker ikke at oplyse sit efternavn til Stiftstidendes værtshusreporter.

Jens Pedersens fyldige krop ryster af grin, og han sætter fornøjelig sin håndbajer for munden.

- Giraffen er ikke sted, hvor man bare kommer for at drikke sig fuld. Det er et socialt samlingssted. Folk kommer her fra arbejde, drikker et par øl og drager så hjem til deres normale liv igen, fortæller Tine, der ofte kommer på Giraffen for at få en snak med Gitte Hansen, der er hendes gode veninde.

En mand i blå Montana-arbejdsbukser kommer ind, og straks har Gitte Hansen sat en kold Carlsberg foran ham.

- Folk skal ikke have været her ret mange gange, før jeg automatisk ved, hvad jeg skal servere for dem, smiler hun.

Venskabsværtshus

Sonofon-reklamerne har også medført, at Giraffen har fået et venskabsværtshus.

Langfredag havde Gitte Hansen og værtshuset besøg af Café Sjælland, der ligger på Halmtorvet i det indre København.

- Vi havde det så hyggeligt, at vi har aftalt at mødes hvert halve år - skiftevis i København og Haarby, siger Giraffens ejer.

Imens er den kolde Carlsbjerg blevet drukket og arbejdsmanden forlader Giraffen, mens de andre rundt om bardisken på Polle-fynsk siger:

- Farveller...
  • fyens.dk