Afviste julehjælpsansøgere får alligevel hjælp

Rema1000 uddeler i julen overskydende mad til 3020 familier, der ikke har kunnet få julehjælp. Arkivfoto

Afviste julehjælpsansøgere får alligevel hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Folkehjælp må på trods af rekordstore midler afvise 4740 julehjælpsansøgere i år. Langt de fleste kan dog få hjælp fra initiativet Juleoverskud, der formidler overskudsmad til de afviste julehjælpsansøgere.

Hvert år har flere og flere familier problemer med at få enderne til at mødes og må søge om julehjælp hos Dansk Folkehjælp, der er Danmarks største formidler af julehjælp til enlige forsørgere på overførselsindkomst.

Men selvom Dansk Folkehjælp igen i år sætter rekord ved at uddele julehjælp til 9540 familier, må de alligevel afvise 4740 ansøgere. For 3020 af de afviste familier findes der i år et alternativ hos initiativet Juleoverskud, som er en sammenslutning af Dansk Folkehjælp, Stop Spild Af Mad og Rema 1000, der i 2015 lancerede idéen med at uddele overskudsmad og datokritiske varer til især afviste julehjælpsansøgere.

Ifølge generalsekretær for Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, prioriteres hjælp til de afviste ansøgere af julehjælpen, hvilket er familier, der opfylder kravene, men som der ikke har været midler til at hjælpe inden for rammerne af julehjælpen.

- Da man ansøgte om julehjælp, kunne man også angive, om man ønskede at være en del af Juleoverskud i tilfælde af, at man blev afvist hos julehjælp. Det har ca. halvdelen af alle ansøgere ønsket. De afviste ansøgere er familier, der opfylder kravene, men som der desværre ikke er plads til, udtaler han.

Mens der hos julehjælpen uddeles en fast pakke til 1500 kr., bliver der hos Juleoverskud uddelt det, som den pågældende Rema 1000 har i overskud om aftenen 23. december. Rema 1000 har anslået, at der i 2017 vil være mad til 10 familier pr. butik, svarende til 30 ton mad eller for ca. tre mio. kr. overskudsmad i alt.

Flere end nogensinde søger

Men mens flere familier end nogensinde før vil modtage julehjælp i 2017, er det også et faktum, at der er flere, der har brug for hjælp. Ifølge Dansk Folkehjælp har de i 2017 modtaget 14.283 ansøgninger inden fristen 1. december, men antallet af ansøgninger er ikke nødvendigvis et udtryk for hvor mange, der føler, at de har haft brug for hjælp.

Ifølge Klaus Nørlem er ansøgningssystemet nemlig sat op, så det "fanger" langt de fleste af de familier, der ikke opfylder kravene til julehjælp, og tallet skal derfor nærmere ses som det antal af ansøgere, der lever op til kravene.

- Vi har været nødsaget til at opsætte ansøgningskravene, så det kun er enlige forsørgere på overførselsindkomst med hjemmeboende børn under 18 år, der kan modtage hjælp. Vi ville ønske, at vi kunne udvide kravene, så vi også kunne inkludere andre børnefamilier, der har problemer med at få råd til jul, men vi har været nødt til at trække grænsen der.

- Vi ser igen i år et stigende antal henvendelser fra folk, der påbegynder ansøgningerne, men må droppe ud, når de finder ud af, at de ikke opfylder kravene, ofte fordi der er mere end en forsørger, udtaler Klaus Nørlem.

Og netop når det kommer til henvendelser, har Dansk Folkehjælp set en kæmpe stigning på næsten en fordobling fra sidste år til i år. Klaus Nørlem vurderer, at en lang række faktorer har indflydelse på tallet, men at kontanthjælpsloftet helt sikkert har spillet en rolle.

- Vi hjælper flere end nogensinde før, men ansøgerfeltet er altid større end vores rækkevide. Vi kan se på undersøgelser, at antallet af fattige stiger og har gjort det længe. Samtidig har vi lavet reformer, der stiller denne gruppe hårdere end nogensinde før. Vi kan dog også se, at kendskabet til julehjælpen stiger, og det har selvfølgelig også indflydelse - både på mængden af midler og antallet af ansøgere, siger han.

Afviste julehjælpsansøgere får alligevel hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce