Afslutningsdebat med det hele

Politikerne spillede med musklerne fra Folketingets talerstol, og Venstres Søren Pind viste overarm for partifællen Karen Ellemann, da der i går var afslutningsdebat i Folketinget. I dag går både Pind, Ellemann og de øvrige 177 politikere på sommerferie.
Foto: Jens Dige/POLFOTO

Afslutningsdebat med det hele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var de sikre debathit om skat, nedskæring og masser af islam, da Folketinget i går kæmpede sig igennem 12 timers debat om året, der gik.

Der er meget, der har ændret sig siden 2001, og hvis man lytter til statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) tale ved Folketingets afslutningsdebat, så er det alt sammen til det gode.

- Danmark er et frit og fredeligt land og et velstående land, sagde statsministeren fra morgenstunden, før han begyndte en længere opremsning af, at flere er i arbejde, og at der bruges flere penge i det offentlige - alt sammen mens skatten er sænket.

Veloplagt Thorning

I debatten var der derimod ikke så meget, der havde ændret sig siden 2001. Godt nok er der skiftet partiformænd i oppositionen, men kritikken af regeringen fulgte samme linje, da Helle Thorning- Schmidt beskyldte den for at sige et og gøre noget andet.

- Magten er blevet et mageligt privilegium - ikke en inspirerende forpligtigelse, lød det fra en veloplagt Helle Thorning-Schmidt, der med sin tale gik langt mere til regeringen, end da hun for et par år siden som ny formand krævede sunde hindbær og tog til tiden.

Selv slap hun heller ikke for det sædvanlig modangreb fra den borgerlige fløj, som med sikker sans for Socialdemokraternes ømme tæer begyndte at spørge til skatten.

- Jeg tror, det irriterer Venstre og De Konservative, at vi i Socialdemokraterne ikke vågner op hver morgen med en lyst til at beskatte danskerne mere, svarede hun igen
Holder påstandene?
Påstand:

- I år bruger vi 45 milliarder kroner mere på offentlig forbrug end i 2001. (Anders Fogh Rasmussen).

Studieleder ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, Peter Erling Nielsen:

- Det er ikke faktuelt forkert, men spørgsmålet er, hvor interessant det er. Hvis du er CEPOS (liberal tænketank), vil du sige, at det er alt for meget, og hvis du er Mette Frederiksen (S), så vil du sige, at det er for lidt.

- En mere økonomisk betragtning er at sige ja, du bruger 45 milliarder mere, men du har ikke fået meget ud af det, fordi det meste er pris- og lønstigninger.

- Samtidig er der relativt få produktivitetsforbedringer i forhold til det offentlige, fordi du ikke kan opfinde en maskine, så du kan give kærlig pleje hurtigere.

Påstand:

- Regeringen har givet ufinansierede skattelettelser. (Helle Thorning-Schmidt).

Peter Erling Nielsen:

- Det må man siger, at der er nogle af dem, der er, men er det interessant. Det der med, om man finansierer en skattelettelse eller ej betyder ikke, at det er godt.

- Hvis der var brug for at stimulere økonomien, så var det fint med ufinansierede skattelettelser, men det var ikke situationen.

- Den almindelige opfattelse er, at finanspolitikken har været for ekspansiv de seneste år, men det rammer både regeringen og oppositionen.

Værdidebat

Udover en håndfuld lyserøde strejketrøjer på tilhørerpladserne, så fyldte konflikten derimod stort set ikke noget.

Anders Fogh Rasmussen opfordrede parterne til at finde en løsning, men så var det stort set også det på en dag, hvor de strejkende ville have fået mere opmærksomhed, hvis de havde taget et tørklæde om håret.

Dansk Folkepartis præster var nemlig i hopla, når der var værdidebat i luften. Søren Krarup spurgte blandt andet den radikale leder, Margrethe Vestager, om hun ville erkende, at hendes parti havde lagt grunde til en "national katastrofe" med deres udlændingepolitik.

Det angreb blev dog afvist med henvisning til, at så havde Anders Fogh Rasmussen nok holdt en mindre positiv tale.

Jesper Langballe fulgte op, og sagde, at det jo kun skyldtes valget i 2001, at katastrofen ikke kom.

- Jeg tror, vi ser forskelligt på det, sagde Margrethe Vestager med en mild underdrivelse, der fik salen til at grine.

For selv om tonen og debatten var hård som altid, så er der også masser af tid til hyggesnak i krogene og politiske drilleri med et glimt i øjet, som da Villy Søvndal (SF) kaldte Anders Fogh Rasmussens tale for en "afskedstale."

Afslutningsdebat med det hele

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce