Afghanske soldater dør i billige køretøjer


Afghanske soldater dør i billige køretøjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens de danske soldater kører i pansrede mandskabsvogne, må de afghanske soldater nøjes med åbne lastbiler. Både Akram og Mohammed har mistet kammerater på det.

Danmark og de øvrige Nato-lande i Afghanistan satser hårdt på at opbygge en slagkraftig afghansk hær. Men der følger langt fra nok udstyr med til de tusindvis af afghanske soldater, som er udset til at overtage ansvaret for sikkerheden, så de danske soldater engang kan trække sig ud af det krigshærgede land.

For 210 dollars om måneden sætter sergenterne Akram og Mohammed livet på spil i åbne lastbiler og Ford Ranger jeeps, der i modsætning til de danske pansrede køretøjer ikke giver beskyttelse mod Talibans kugler, raketkastere og vejsidebomber. Det har kostet flere af deres kammerater livet, fortæller de.

- I Musa Qala blev ni afghanske soldater dræbt, da Taliban ramte deres Ranger med en raketdrevet granat. En Ranger giver ingen beskyttelse overhovedet. Heller ikke mod kugler, fortæller den 21-årige sergent Akram til Ritzau.

Den 28-årige Mohammed Naseem var selv tæt på at blive dræbt, da hans køretøj ligeledes blev ramt af en raketdrevet granat. Bilen brød i brand, men han reddede sig ud og smed sig på jorden for at slukke ilden, der havde fået fat i hans uniform. Tre af hans kammerater døde, mens tre blev hårdt sårede, inden støttetropper fik nedkæmpet talibanerne, der havde ligget i baghold, fortæller han.

Ifølge de to sergenter har de mange gange har bedt koalitionsstyrkerne om at stille armerede køretøjer til rådighed, men de har kun fået ét pansret køretøj til deres enhed på 120 mand, og den bliver primært brugt til at beskytte chefen for enheden.

De to infanterisoldater befinder sig lige nu i Camp Shorabak, der ligger få kilometer nordvest for Camp Bastion, som er hovedlejr for de danske styrker i Afghanistan. I lejren arbejder 12 danske soldater som mentorer for de afghanske garnisonssoldater, mens et britisk hold tager sig af kampsoldaterne. Opgaven er uddanne de afghanske soldater til at kunne klare sig selv. Den danske chef for holdet, oberstløjtnant Søren Frausig erkender, at manglen på udstyr er et problem.

Men han håber, at amerikanerne allerede i det kommende halve år vil begynde at udbrede pansrede "Hummer"-køretøjer til de afghanske soldater i Helmand-provinsen. Ellers må afghanerne affinde sig med det nuværende udstyr:

- Mit udgangspunktet er at afghanerne de sidste 30 år har kæmpet uden køretøjer og udstyr betalt af amerikanerne og i øvrigt uden løn. Set ud fra den betragtning kan man godt være lidt kynisk og sige, at de har aldrig haft det bedre end i dag, siger Søren Frausig.

Afghanske soldater dør i billige køretøjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce