Afghanere ryger heroin nær danske soldater


Afghanere ryger heroin nær danske soldater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I sidste uge blev to afghanske soldater taget i at ryge heroin i den lejr, hvor danskere fungerer som mentorer. Problemet ikke så stort som ventet, siger chef.

Heroin og amerikanske M16 rifler er en livsfarlig kombination. Alligevel blev to afghanske soldater i sidste uge grebet i at være påvirket af det euforiserende stof i Camp Shorabak i Helmand, hvor 12 danske soldater lige nu fungerer som mentorer for den afghanske garnison. De to soldater blev opdaget af lejrens afghanske kommandant, som var på en aftenpatrulje i lejren.

De danske soldater har siden 1. marts officielt haft til opgave at coache de afghanske officerer i, hvordan man leder en militærlejr. Men selv om der fortsat forekommer stoffer i lejren, mener den danske chef for mentorholdet, oberstløjtnant Søren Frausig, ikke at problemet er alarmerende.

- Det langt mindre udbredt, end jeg havde regnet med. Hjemmefra havde vi fået at vide, at der ville være små grupper af afghanere, der røg hashis. Det oplever vi meget sjældent, men det sker, og der er også heroinmisbrugere, selv om det er meget få, siger Søren Frausig.

Det er ellers strengt forbudt at indtage euforiserende stoffer i militærlejrene i Afghanistan. Sidste år blev tre danske soldater sendt hjem, efter de havde røget hash, som nogle venner fra Danmark havde sendt ned til Afghanistan med feltposten. De danske soldater er også underlagt totalt alkoholforbud, mens de er ude på missionen.

Det er nu op til den afghanske lejrchef Abdul Rauf at afgøre de to afghanske soldaters skæbne, siger Søren Frausig.

- Lejrkommandanten er generelt ret bekymret for problemet. Dem, vi kan gøre noget ved, sender han på infirmeriet og lader lægen se om, der er bedring. Hvis der er det, sætter han et behandlingsprogram i gang. Ellers ryger de tilbage til korpset, og så må hovedkvarteret gøre med dem, hvad de vil, siger Søren Frausig.

Det skønnes, at omkring en million afghanere ud af en befolkning på ca. 27 millioner er afhængige af heroin, opium eller hash. En stor del af indtægterne fra salget af heroin går til Taliban, som ifølge FN sidste år tjente knap tre milliarder kroner på salg af narkotika. Pengene bruger bevægelsen blandt andet til at finansiere våben og vejsidebomber, der bruges mod de danske og afghanske styrker i landet.

Afghanere ryger heroin nær danske soldater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce