Advokatråd: Odenses lovbrud er ikke et enestående tilfælde

Mandag eftermiddag fremlagde rådmand Susanne Crawley Larsen (B) den eksterne redegørelse, der skulle afgøre, om kommunen har brudt loven. Advokatrådet siger, at det ikke er et enestående tilfælde.
Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Advokatråd: Odenses lovbrud er ikke et enestående tilfælde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandagens konstatering af at Odense Kommune systematisk har overtrådt loven i deres lukning af børn- og ungesager, er ikke et enkeltstående tilfælde ifølge Advokatrådet. De foreslår en uafhængig instans, der kan holde kommunerne i kortere snor.

Det er ikke kun i Odense Kommune, at dele af forvaltningen har haft en lemfældig omgang med lovteksterne på socialområdet. I hvert fald ikke hvis man spørger Advokatrådets generalsekretær Torben Jensen.

- Nu har man haft sagen fra Odense, hvor der er blevet sat lup på, men det er vores antagelse, at der sker ting på det sociale område, der aldrig ser dagens lys. Vi står på relativ sikker grund, når vi siger, at det er et område, der skal kigges nærmere på. Det er ikke bare mavefornemmelse, siger Torben Jensen.

Advokatrådet bygger udtalelsen på blandt andet en undersøgelse, som Folketingets Ombudsmand lavede i 2012 i en unavngiven kommune, hvor der er i 30 procent af de undersøgte sager var fejl i afgørelserne.

En uafhængig instans skal holde øje

Ifølge generalsekretæren er det et problem, man endnu ikke helt kender omfanget af, og på baggrund af flere undersøgelser om regelbrud i socialforvaltninger forskellige steder i landet, foreslog Advokatrådet i en rapport i foråret, at der oprettes et eksternt råd, der kan arbejde målrettet med at se på det offentliges håndtering af eksempelvis socialsager.

- Vi mener, det vil være nyttigt med et råd, der kan sætte målrettet fokus på området, for det er et område, hvor det virkelig drejer sig om svage mennesker, der ikke har resurserne til at hyre en advokat eller gå til pressen, siger Torben Jensen fra Advokatrådet.

Det eksterne råd skal ikke påtage sig klagefunktion, som Ankestyrelsen eller Ombudsmanden i forvejen har, men foretage målrettede, uafhængige undersøgelser af sagsbehandlingen i landets kommuner, for at sikre sig at loven ikke brydes i det skjulte.

- Det er vigtigt at få noget information frem. Der foregår muligvis noget i tusmørke eller i bælgmørke, og det kunne være godt med en tænketank eller et råd som det her, der kan kaste lys over tingene, siger Torben Jensen.

Fakta
- Det er vores antagelse, at der sker ting på det sociale område, der aldrig ser dagens lys. Vi står på relativ sikker grund, når vi siger, at det er et område, der skal kigges nærmere på. Det er ikke bare mavefornemmelse.

Advokatråd: Odenses lovbrud er ikke et enestående tilfælde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce