Advokat: Politifejl i Ungdomshussag

Statrsadvokaten har betegnet politiets rapportarbejde om knibtangsmanøvren som "meget kritisabelt"
Foto: Tariq Mikkel Khan/POLFOTO

Advokat: Politifejl i Ungdomshussag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere kan være blevet fængslet på et forkert grundlag, da bølgerne gik højt efter rydningen af Ungdomshuset. En enkelt politirapport ses som "meget kritisabel".

Der er flere fejlagtige politirapporter i sagskomplekset om rydningen af Ungdomshuset. Det mener advokat Sysette Vinding Kruse, der sammen med en gruppe advokatkolleger forleden fik statsadvokatens ord for, at en af rapporterne var "meget kritisabel". Det er det næsthøjeste niveau af kritik, som statsadvokaten kan udtale i klagesager over politiet. Samtidig erkender dommerforeningens formand, Jørgen Lougart, at den fejlagtige politirapport kan have været udslagsgivende for, hvorvidt folk blev varetægtsfængslet i dagene efter rydningen af Ungdomshuset.

Kritikken blev udtalt i sagen om den såkaldte knibtangsmanøvre, hvor 49 personer blev anholdt på Nørrebrogade om eftermiddagen den 1. marts 2007. Her fastslog en politirapport, at samtlige anholdte havde deltaget aktivt i stenkast mod politiet. 26 blev tiltalt i sagen, og her indrømmede den vicepolitikommissær, som havde underskrevet rapporten, at der ikke var belæg for den påstand. De 26 blev frifundet ved Københavns Byret, men anklagemyndigheden ankede sagen til landsretten, hvor den fortsat er under behandling.

Ifølge Sysette Vinding Kruse, der er i færd med at udarbejde en rapport over det retslige efterspil i Ungdomshuskomplekset, er der flere tilfælde, hvor politiet er tyet til at lave alt for generelle rapporter, der på et forkert grundlag har sendt folk i fængsel.

- De havde en meget stor betydning. Uden de rapporter havde man ikke varetægtsfængslet i så stort omfang, siger Sysette Vinding Kruse.

I forbindelse med knibtangssagen, fortæller dommerformand Jørgen Lougart, at han selv var med til at varetægtsfængsle flere af de sigtede. Han kan ikke sige, om en politirapport uden de fejlagtige oplysninger havde ført til færre fængslinger. Men han erkender, at politirapporter generelt har stor betydning.

- Netop i grundlovsforhør har man som regel kun den sigtedes forklaring og så politirapporten at støtte sig til. Der bliver ikke ført andre vidner eller andre beviser. Og generelt er det politirapporten, der danner grundlag for kendelsen, når der sker fængsling, siger Jørgen Lougart.

Advokat: Politifejl i Ungdomshussag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce