Mange tror fejlagtigt, at det er uden risiko at hænge folk ud på nettet. Men lovgivningen er den samme på nettet som i den virkelige verden.

Det kan virke både harmløst og anonymt at kalde en socialrådgiver 'lede møgkælling' på Facebook, fordi man mener, at hun har truffet en forkert afgørelse i en sag.

Men det er ikke bare krænkende. Det er også ulovligt, fortæller it-advokat Peter Lind Nielsen fra advokatfirmaet Bird & Bird

- Det er så nemt at spy om sig med galde, så længe man sidder bag en skærm. Men man skal tænke sig gevaldigt om, før man går til tasterne. Rigtig mange ved ikke, at de overtræder loven, fortæller han.

Ifølge it-advokaten er der flere forskellige paragraffer, man kan komme til at overtræde.

Beskyldt for pædofili

Det er først og fremmest ulovligt at true med vold. Særligt strafbart er det, hvis vedkommende man truer, er en offentlig myndighed.

Man må heller ikke fremsætte injurierende eller ærekrænkende udsagn.

- Hvis man uden beviser beskylder nogen for at have gjort noget kriminelt, for eksempel at stjæle fra kassen eller, i den grelle ende, at være pædofil, så er det injurierende. Hvis man kalder folk noget dybt nedsættende, så er det ærekrænkende. Og begge dele er strafbare.

Man må heller ikke virke hånende eller bruge skældord overfor en offentlig myndighed. Også her gælder lovgivningen både på skrift og ansigt til ansigt.

Kan være strafbart at sladre

Endelig må man ikke viderebringe private oplysninger.

- Der deles en del meget private oplysninger på Facebook, men det er faktisk strafbart, hvis man skriver, at nogen har været utro. Eller at de lider af en alvorlig sygdom. Det hører til privatlivets fred, fortæller Peter Lind Nielsen.

Generelt skelner lovgivningen ikke imellem, hvor overtrædelsen har fundet sted. Det er altså ligeså krænkende at skrive det i en mail som at råbe det direkte til personen.

- Det overrasker mange, at det er ligeså strafbart at krænke folk på de sociale medier. Men sådan er loven skruet sammen, fortæller han.

Det er dog sjældent, at der bliver kørt sager vedrørende digital chikane.

- Vi oplever det meget sjældent. De fleste har hverken tid eller lyst til at bruge penge på en retssag. Men det kan også være svært at finde den 'skyldige', da mange skriver fra en falsk profil på nettet eller en mail uden klar afsender, fortæller han.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktion i Odense. Jeg skriver både til Fyens.dk, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har tidligere været mad- og boganmelder på avisen, arbejdet som webjournalist og været nyhedsredaktør på den tidligere radio Klubben i Fynske Medier, Jeg bor i Odense med min datter.

Mere om emnet

Se alle
8
Socialrådgivere om lovforslag: Nu kan chefen drages til ansvar

Socialrådgivere om lovforslag: Nu kan chefen drages til ansvar

11
Ny lov skal stoppe net-hetz mod offentligt ansatte

Ny lov skal stoppe net-hetz mod offentligt ansatte

Ny lov om digital chikane: Det står der i lovforslaget

Ny lov om digital chikane: Det står der i lovforslaget