Advokat: Det er blevet sværere at få værgemål

Grethe Tholstrup (tv.) og Birgit Krogh havde to konkrete klagesager med, da de i aftes var til møde om Statsforvaltningens skærpede håndtering af værgemål.
Foto: Andreas Bastiansen

Advokat: Det er blevet sværere at få værgemål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalformand for Landsforeningen LEV opfordrer forældre til at stå sammen og kæmpe for retten til som personlig værge at varetage deres handicappede børns rettigheder

SYDFYN: - Vi skal kæmpe. Vi skal stå sammen og give opbakning til vores handicappede pårørende, så de kan få en værdig hverdag...

Med disse ord indledte lokalformanden for Landsforeningen Evnesvages Vel, Frank Jensen, i går et møde på Grønnemoseværkstederne i Svendborg om problemer med værgemål.

Baggrunden er alvorlig nok, fordi flere og flere forældre og pårørende til psykisk handicappede oplever, at de enten bliver nægtet eller frataget værgemål for børn og andre pårørende over 18 år, der ikke kan klare sig selv, af Statsforvaltningen Syddanmark.

Advokat Claus Olsen redegjorde for reglerne og besvarede spørgsmål, og han erkendte, at "det er blevet sværere at komme igennem med værgemål".

- Min erfaring, når pårørende får frataget deres værgemål, er, at det er skærpelse af reglerne, at det sker uden begrundelse, og uden at de pårørende bliver hørt. Der er en flot vejledning, men hvis folk mødes med mistro og modstand, hvad er så formålet og beskyttelsen af barnet, der fylder 18 år, spurgte Claus Olsen.

Advokat gør en forskel

Han opfordrede indirekte de tilstedeværende til at bruge en advokat, hvis de løber mod en mur.

- Jeg oplever, at det gør en forskel i sager, der vurderes knivskarpt. Og set med juridiske briller, har folk måske ikke været så knivskarpe i deres ansøgningsskema. De bliver låst fast, og hvis det ikke er fyldestgørende, er det op ad bakke, understregede Claus Olsen.

Det fik byrådsmedlem Morten Sol Petersen, der er far til en psykisk handicappet datter på 17 år, til at udbryde:

- Det er jo frygteligt, at jeg skal gå til dig med en sag, hvor myndighederne skulle rådgive og hjælpe. Men jeg oplevede det stik modsatte, da jeg søgte værgemål for min datter i Statsforvaltningen. Jeg vil ikke overlade til andre at varetage min datters interesser. Det skal jeg nok selv, pointerede Morten Sol Petersen.

Mindste middels princip

Claus Olsen konstaterede, at der kan opstå et mistillidsforhold mellem ansøger og embedsmanden.

- Og har embedsmanden én gang truffet en afgørelse, er den svær at ændre, sagde Claus Olsen.

Han refererede til Myndighedslovsudvalgets betænkning, hvoraf det fremgår, at der skal iværksættes værgemål ud fra kongstanken om "det mindste middels princip".

- Lovens tanke er, at et værgemål skal ophæves, når formålet er slut. Det har Statsforvaltningen ret til med værgelovens paragraf 10 i hånden, hvor der står, at værgemål "skal ophæves, hvis betingelserne ikke mere opfyldes", forklarede Claus Olsen og gav et eksempel.

- Færre plejehjemsbeboere vil have værge, fordi personalet kan overtage. Men jeg ved også, at plejepersonet meget gerne vil slippe og ser det som en fordel, at beboerne har en værge.

Som advokat Claus Olsen udtrykte det:

"Du har kun juridisk ordet i din magt, hvis du er værge", og han gav Grethe Tholstrup, der har fået ophævet sit værgemål over sin psykisk handicappede datter og var kommet helt fra Odense, medhold i, "at institutionen ad bagdøren kommer til at virke som værge".

Fortrolighed mellem mor og datter

I begrundelsen for at ophæve Grethe Tholstrups værgemål skriver Statsforvaltningen Syddanmark, at datteren "bor på institution i modsætning til det tidspunkt, hvor værgemålet blev iværksat".

Hun får også at vide, at "der i afgørelsen ikke ligger nogen kritik af Deres varetagelse af Deres datters tarv, men at det lige så godt kan ske uden værgemål".

- Men det handler om fortrolighed, og det har vi som mor og datter. Den fortrolighed fratager de os nu, konstaterer en meget frustreret Grethe Tholstrup.

Birgit Krogh fra Thurø er lige så oprørt, fordi hun sammen med sin mand fik afslag på en ansøgning om at blive værge for en pårørende, der er blind og ikke har noget sprog.

- Statsforvaltningen mener, at det må kunne klares i et samarbejde med personalet på den afdeling, hvor han bor. Men vi ønsker at have den tryghed, at vi som værge kan være med i alle større beslutninger, siger Birgit Krogh, der kritiserer sagsbehandlingen som lemfældig og vil tage ny kontakt til Statsforvaltningen.

Deres sager kommer med i bunken, når den sydfynske lokalformand Frank Jensen nu går videre til formanden for Landsforeningen LEV, Sytter Kristensen, for at få hjælp.

Advokat: Det er blevet sværere at få værgemål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce