Kosttilskuddet CLA kan give blodpropper og type 2-diabetes.
Kosttilskud og slankeprodukter med CLA er under skarp kritik af Motions- og Ernæringsrådet. Rådet anbefaler, at produktet tages af markedet med øjeblikkelig virkning.

- Der er ingen positive effekter af CLA, men vi kan se skadelige virkninger hos forsøgspersoner, der har taget det. Der sker en nedsættelse af årernes smidighed og nedsat insulinvirksomhed. Det betyder i yderste konsekvens, at man har øget risiko for at få blodpropper og type 2-diabetes, fortæller Harald S. Hansen, professor, dr. scient.

Han er én af forfatterne bag en ny rapport fra Motions- og Ernæringsrådet.

Yderst skadeligt

I rapporten gennemgår rådet, hvilke virkninger kosttilskud og sportsprodukter har for motionisters præstation og helbred. Blandt de mange typer kosttilskud, blandt andre kreatin og forskellige vitaminer, er kosttilskuddet CLA det eneste, rådet direkte fraråder folk at indtage, fordi det er sundhedsskadeligt.

- Det, vi ser hos folk med type 2-diabetes, også kaldet gammelmandssukkersyge, er, at de får nedsat blodgennemstrømning og i værste tilfælde må have amputeret et ben eller dør af det, siger Harald S. Hansen.

Det skadelige produkt forhandles blandt andet hos Matas A/S under navnet CLA+T.

Og hos Matas undrer de sig over rapportens konklusioner.

Taget af markedet før

- For fire måneder siden bad vi Fødevarestyrelsen om at dobbelttjekke CLA for at sikre, at det ikke er skadeligt. Imens kosttilskuddet blev undersøgt, tog vi produktet af hylderne og satte det først tilbage i butikkerne 7. april, da vi fik at vide, at det ikke var sundhedsskadeligt, siger informationschef Henrik Engberg Johannsen fra Matas A/S.

- Men jeg vil selvfølgelig tage fat i Fødevarestyrelsen med det samme for at få undersøgt sagen på ny. Men det ville være overdrevet at fjerne produktet fra butikkerne igen, før vi har fået bekræftet, om nogle af de undersøgelser, som rådet har lagt til grund for deres konklusioner, ikke har været med i Fødevarestyrelsens afgørelse, da de godkendte CLA, siger informationschefen.

Hos Fødevarestyrelsen har man endnu ikke haft mulighed for at se den nye rapport, men varsler en revurdering af mærkningen af produktet.

- Vi stiller krav om, at der skal være advarsler på produktet, så der ikke er nogen, der får negative bivirkninger. Indtil videre står der, at det ikke anbefales til folk med type 2-diabetes, men der står ikke noget med kolesterol, og dermed fare for blodpropper. Vi vil derfor kigge på det igen, siger Eva Lind Rasmussen cand. scient. hos Fødevarestyreslen.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
CLA+T bliver på hylderne

CLA+T bliver på hylderne

Kosttilskud er farlige for fede

Kosttilskud er farlige for fede