Ærø-læge om 2017 i mediemøllen: Det har været hårdt, men jeg ville gøre det igen

Iza Alfredsen kom i de landsdækkende medier efter en klumme i Fyns Amts Avis om Svendborg-lægen. Arkivfoto: Jens Wognsen

Ærø-læge om 2017 i mediemøllen: Det har været hårdt, men jeg ville gøre det igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den sætning, der i 2017 samlede de danske læger på landet sygehuse, blev først skrevet af Ærø-læge Iza Alfredsen. Pludselig var hun på, og selv om det har været hårdt, vil hun gøre det igen.

Med én sætning, en titel på en klumme, aktiverede Iza Alfredsen danske sygehuslæger. Hun tog afsættet til det, der resulterede i en landsdækkende debat om forholdene for ansatte på danske sygehuse, en læge-demonstration og en underskriftindsamling med 13.800 signaturer, der blev overdraget til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Sætningen, Iza Alfredsen skrev, var: Den dømte læge kunne have været mig.

Det skrev hun, efter en kvindelig læge i august blev dømt i landsretten for forsømmelse. Fire år tidligere havde lægen under en vagt på Fælles Akutmodtagelse på Svendborg Sygehus givet en besked til en sygeplejerske uden at sikre sig, der blev fulgt op på den. Lægen begik en fejl, og det blev hun dømt for.

Men det gør andre læger også. Også Iza Alfredsen.

- Det er da enormt grænseoverskridende at stå frem og sige, at man laver fejl. Især når man beklæder en stilling, der er så vigtig, at fejl kan betyde liv. Det gør det sjældent, men det kan det gøre. På den anden side virker den her nulfejls-kultur heller ikke, hvor man forsøger at skjule sine fejl. Sådan en kultur, synes jeg ikke, vi skal have i Danmark, siger hun.

18/9 - 2017
18. september kom Iza Alfredsens klumme "Min Mening: Den dømte læge kunne have været mig" på Fyens.dk, dagen efter blev den bragt i Fyns Amts Avis. Hun skrev klummen for at støtte den dømte læge, og fordi hun ikke kunne lade være. Det var arbejdsforholdene og reglerne, den var gal med, ville hun slå fast - ikke den dømte læge. Hendes klumme blev delt af læger landet over, der både arrangerede en underskriftindsamling og en demonstration foran sundhedsministeriet.

Kunne ikke lade være

Ikke desto mindre var det vigtigt for Iza Alfredsen at råbe op. Ikke fordi hun synes, hun skulle eller burde, men fordi hun ikke kunne lade være.

- Jeg kender den læge, der blev dømt, så det var noget, jeg blev nødt til at skrive, fordi så mange har udtalt, at hun måske var farlig for sine omgivelser eller anderledes end andre læger. Og det var hun netop ikke, så det var vigtigt for mig at få tydeliggjort, at det var en af vores dygtige kollegaer, der var blevet ramt af det her, siger hun.

Inden klummen blev offentliggjort, håbede Iza Alfredsen, det kunne blive til noget større. Men hun havde ikke regnet med, at den ville skabe så meget opmærksomhed. Men ifølge hende var det først, da ledelsen på afdelingen og OUH kommenterede sagen, at lægerne kom på banen.

- Jeg tror, at lægerne for alvor fik hænderne op ad lommerne og gik i arbejdstøjet, da ledelsen gik ud og underkendte både mine og andre medarbejderes udtalelser. At ledelsen simpelthen ikke anerkendte de oplevelser, vi havde haft. Der oplevede jeg, at resten af standen kom med.

Lavet til hashtag

Titlen på Iza Alfredsens klumme blev til hashtagget #DetKuHaVæretMig, som blev brugt af læger landet over til at støtte den dømte læge og gøre opmærksom på, at man i stedet burde se på reglerne for dokumentation og journalføring.

På samme tid begyndte flere læger at kontakte Iza Alfredsen og fortælle om den virkelighed, de oplever på forskellige sygehuse.

- Lige i starten fik jeg rigtig mange henvendelser, for det var ligesom en byld, man prikkede hul på. Der er rigtig mange, der har et dårligt arbejdsmiljø, og det fik jeg rigtig mange henvendelser om i starten, siger hun.

Godt nok kunne hun ikke give dem den hjælp, de efterspurgte, men hun oplever, at der er kommet større fokus på arbejdsmiljø på sygehusene. Og dét er trods alt positivt, mener hun:

- Jeg synes, det er fantastisk, at læger som stand kan finde ud af at stå sammen, for det har vi ikke været særligt gode til tidligere.

Hårdt men gerne igen

Forløbet har været hårdt for Iza Alfredsen, både på grund af henvendelser fra journalister og andre læger, og fordi hun oplevede pludselig at være i konflikt med sin tidligere ledelse.

- Og så er det bare hårdt en gang i mellem at se sig selv hængt ud. Ledelsen har brugt meget tid på at fortælle, at de oplevelser, jeg har haft, ikke er korrekte. Selvom jeg har ret hård hud, kan jeg alligevel tænke over, at det er irriterende, at de ikke vil ændre noget i stedet for at benægte, at der overhovedet er et problem, siger hun.

Til spørgsmålet, om hun nu er færdig med sagen, svarer hun:

- Det er jeg bestemt ikke. Nu skal vi se, hvad Højesteret siger til det, og så må vi se, om der er noget mere, vi skal gøre. Det er uholdbart, når så mange tusind læger siger, 'Det kunne have været mig', og at man har en lovgivning, som ingen af de læger, der er ansat på sygehusene, kan overholde.

Ærø-læge om 2017 i mediemøllen: Det har været hårdt, men jeg ville gøre det igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce