Ældre snydes for velfærdsteknologi

Det er sådan en robotstøvsuger, som denne Roomba, som de ældre kan kigge langt efter.

Ældre snydes for velfærdsteknologi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringens fond til ny teknologi på velfærdsområdet sender pengene til de forkerte. Dybt problematisk, mener Ældresagen.

Robotter til både støvsugning, vask og pleje. Det er ifølge regeringen løsningen på fremtidens mangel på hænder og det stigende antal ældre i landets trængte kommuner.

Derfor oprettede den i fjor "Fonden til Anvendt Borgernær Teknologi" for at sætte skub i udviklingen.

Men de ældre kan kigge langt efter ny smart dansk teknologi, for ifølge en opgørelse fra Ingeniørforeningen har fonden kun brugt 71 af de uddelte 420 millioner kroner til ny teknologi ude hos de svage og syge borgere.

Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup, kalder det for "dybt bekymrende", at pengene i stedet havner hos sygehusene og offentlige it-projekter.

- Kommunerne har langt større behov, for det er her, den arbejdskraft-tunge del ligger. Vi har i lang tid talt for, at det kan forbedre tilværelsen for mange ældre, hvis man interesserer sig for ny teknologi i forhold til deres pleje og rengøring, siger Bjarne Hastrup.

Genkender problemet

I Odense Kommune har man som et af de eneste steder ansat en direktør for velfærdsteknologi, og han kan godt genkende problemet.

- Vi må erkende, at de første runder havde en snert af for meget sundhed, for regionerne har et stærkere apparat end kommunerne, men vi er ved at komme bedre med, siger Henning Seiding, der nu også skal stå i spidsen for en stor satsning i hele Region Syddanmark.

Ekstremt kortsigtet

Ifølge formanden for ingeniørernes fagforening, Lars Bytoft, er der brug for et kursskifte.

- Det er ekstremt kortsigtet at tænke på hospitaler, og det virker mere som om, at man prøver at dække et hul der i stedet for at tage en chance og investere i borgernær teknologi, siger han.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), er selv en varm fortaler for mere velfærdsteknologi i ældreplejen, men hun afviser, at der er problemer.

- Det er ikke min oplevelse. Jeg følger mange af de projekter, der bliver søgt om, og der er også kommuner med, siger hun.

Læs mere i Fyens Stiftstidende mandag

Ældre snydes for velfærdsteknologi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce