Ældre bliver syge af sorg


Ældre bliver syge af sorg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældre, der mister deres ægtefælle, får posttraumatisk stress-syndrom, viser undersøgelse. Især mændene rammes hårdt

Man siger ofte, at tiden læger alle sår. Men det gælder ikke for en stor gruppe ældre, der har mistet deres ægtefælle. En ny undersøgelse viser, at efterladte over 65 år kommer til at lide af den alvorlige sygdom posttraumatisk stress-syndrom, PTSD, som ellers ses hos mennesker med f.eks. voldsomme krigsoplevelser bag sig.

- Man har hidtil antaget, at ældre ikke bliver traumatiseret af oplevelsen, fordi det jo er forventeligt, at den ene ægtefælle vil dø, når man bliver gammel. Men denne undersøgelse viser, at det gør de, siger psykolog Maja O'Connor, Aarhus Universitet, der har lavet undersøgelsen.

16 procent af de ældre lider stadig af PTSD halvandet år efter, at de har mistet deres mand eller kone. Derudover lider en del af depression og sorgreaktioner. De resterende 80 procent går igennem en normal sorgproces, som godt nok er hård, men ikke noget de bliver syge af.

- Selv om hovedparten af de ældre har det o.k. i tiden efter, at de har mistet ægtefællen, er det bemærkelsesværdigt, at der er så mange, der har PTSD, og at de bliver ved med at have det i så mange måneder, siger Maja O'Connor.

Især har de ældre mænd svært ved at takle tabet af en ægtefælle. Ifølge undersøgelsen får de fleste af kvinderne det lidt bedre i løbet af de første to måneder efter tabet, hvorimod mændene får det dårligere.

Også andre undersøgelser viser, at de ældre mænd har det sværest. F.eks. ligger antallet af selvmord blandt mænd over 85 år konstant, hvor tallet er reduceret i alle andre grupper.

- Så det kunne se ud til, at vi skal holde lidt ekstra øje med de efterladte mænd, siger Maja O'Connor.

Hun konstaterer i undersøgelsen, at psykologisk behandling af PTSD hjælper de ældre efterladte og foreslår derfor, at man screener ældre, der mister en ægtefælle, så de kan få den rigtige behandling.

- Hvis de har PTSD efter de første to måneder, er risikoen størst for, at de også har det efter 18 måneder, og så skal de have behandling, siger hun.

296 mennesker i alderen 65-80 år har deltaget i undersøgelsen. 113 er enkemænd og 183 enker. (ritzau)

Ældre bliver syge af sorg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce