En ung socialdemokrat, en museumsdirektør, en balletdanser - de kvindelige kandidater til Årets Fynbo vælter ind. Kvinderne er dog bagud på point.

Sonja Marie Jensen er blevet indstillet til Årets Fynbo. Dermed er hun, den unge, socialdemokratiske politiker fra Nyborg, en del af den efterhånden store gruppe af kvinder, der i år er blevet indstillet til Fyens Stiftstidendes hæderspris.

Årets Fynbo

Årets Fynbo er Fyens Stiftstidendes hæderspris. Prisen har været uddelt siden 1976, og årets uddeling er dermed den 42. i rækken.De seneste fem år er prisen gået til greve Michael Ahlefeldt (2016), musicalinstruktør Carsten Friis (2015), marinbiolog Geneviéve Desportes (2014), direktør Palle Skov Jensen (2013) og spoken word-mand Jens Peter Madsen (2012).

Man kan indstille en kandidat til Årets Fynbo på tre måder: Enten ved at skrive sin kandidat ind på fyens.dk/aaretsfynbo, ved at udfylde og sende kuponen fra annoncen her i avisen eller ved at skrive sin indstilling på Årets Fynbos Facebook-side. Man kan indstille kandidater til og med onsdag 13. december. 

En oversigt over samtlige kandidater bringes søndag den 17. december. I de følgende uger vil man kunne læse interviews og portrætter af en række af de indstillede kandidater.

Fyens Stiftstidende har ingen indflydelse på, hvem der bliver Årets Fynbo. Det er nemlig en uafhængig dommerkomité, bestående af professor Anne-Marie Mai, filmfestivalleder Birgitte Weinberger og direktør Jørgen Dirksen, der vælger årets prismodtager.

Årets Fynbo 2017 kåres lørdag 27. januar 2018 i mediehuset på Banegårdspladsen i Odense.

Kvinderne er dog bagud på point, for statistikken viser, at Årets Fynbo som regel er en mand. Hædersprisen er, siden den første gang blev uddelt i 1976, gået til 32 mænd og 10 kvinder - i løbet af de seneste 10 år er prisen gået til otte mænd og to kvinder.

Det er ikke, fordi mændene sidder på magten i dommerkomitéen. Her er der igen i år to kvinder - professor Anne-Marie Mai og filmfestivalleder Birgitte Weinberger - og én mand, direktør Jørgen Dirksen. Om det får nogen betydning, ved vi, når dommerne har voteret, og Årets Fynbo 2017 uddeles i slutningen af januar.

Sonja Marie Jensen er indstillet af Katrine Manfred Swets, der bl.a. skriver i sin indstilling, at "Sonja på forbilledlig vis har sat fokus på sexisme i lokalpolitik og dermed på kvinders lave repræsentation i lokalpolitik. Sonja er gået foran og har vist, at progressive diskussioner også kan starte i Nyborg Byråd og har dermed sat Fyn på landkortet på en enormt positiv måde".

Tine Gudrun Petersen, der er initiativtager til og leder af SPIS Odense Food Festivals, er også blevet indstillet til Årets Fynbo for "sit uendelige engagement for god, sund og bæredygtig mad og for at påvirke og promovere fynske fødevarer", som indstiller Michael N. Wilkens skriver.

En anden madentusiast, Caroline Penhoat, er blevet indstillet for at have lagt "et kæmpe arbejde i at udbrede budskabet om vigtigheden af god kvalitet i den mad, vi spiser. Hendes dedikation til lækker mad er smittende og inspirerende", skriver Maja-Stine Foged i sin indstilling.

Feltet af kvindelige kandidater til Årets Fynbo er bredt. Her finder man f.eks. museumsdirektør Gertrud Hvidberg-Hansen ("Faaborg Museum er blomstret helt vildt op under hendes ledelse"), journalist Marianne Kjær ("hun har år efter år givet teateroplevelser til både unge og gamle") og Pia Sigmund ("en ildsjæl ud over det sædvanlige ... med hjertet på rette sted").

Balletentusiasten Marjolein Thur er blevet indstillet, fordi "hun startede noget, som ikke burde kunne lade sig gøre. En balletskole i en lille landsby, Svindinge. Det blev til verdens - relativt set - største balletskole. I næsten to årtier gav hun dansens glæde videre til hundredvis af små drenge og især piger. Alt sammen foregik uden offentlig støtte. Altid var det op ad bakke - for hende. Hårdt arbejde og manglende indtægter. Men masser af glade elever og forældre", som indstiller Frede Jakobsen skriver.

Lene Marie Hornskov Eriksen er indstillet for "sit store hjerte og store engagement med sin gratisbutik i eget hjem, hvor hun altid står til rådighed for at hjælpe folk, som er i økonomisk nød", Line Klivager er indstillet for at arbejde utrætteligt for at udvikle Faaborg til en attraktiv by, og Gitte Vilsen Overgaard er blevet indstillet til prisen for sit virke i AOF Østfyn og Odense, "hvor hun har gjort dagligdagen nemmere for mange jobsøgende".

Også Anne Katrine Rask er indstillet til prisen "for at skrive smukke, uforglemmelige slamdigte - og for at arbejde for de svage og udsatte", som Jens Peter Madsen, der selv tidligere er blevet kåret Årets Fynbo, skriver i sin indstilling, mens Elene Fleischer er indstillet for at skabe Nefos, et netværk som hjælper selvmordsramte familier, som indstillerne Gert og Lone Rasmussen skriver.

Og sådan bliver det ved. Kvinderne er blevet meldt ind i kampen om at erobre titlen som Årets Fynbo 2017. Har du en kandidat, har du frem til onsdag 13. december til at indstille vedkommende. Se i boksen her ved siden af, hvordan man gør.

  • Hagmund_Peter_(2015)_04

    Af:

    Jeg er opinionsredaktør og lederredaktør på Fyens Stiftstidende og har derfor ansvaret for avisens debatsider og ledere. Desuden har jeg ansvaret for avisens debatcaféer Café Stiften, hvor jeg ofte er ordstyrer. Jeg er far til to sønner, bor i Odense og elsker bøger, internationalt nyhedsstof og mærkværdige rejsemål. Jeg har arbejdet på Fyens Stiftstidende siden 1999 og har bl.a. været kulturredaktør i et årti. Tidligere har jeg arbejdet på bl.a. Aalborg Stiftstidende, Bornholms Tidende, Aller, P3 og på en række af DR's regionale radiostationer.