Carsten Friis, Årets Fynbo 2015, bruger sit liv sammen med børn, når han instruerer dem i musicals

Inden musicalinstruktøren Carsten Friis, der især er kendt som manden bag H.C. Andersen Festspillene i Den Fynske Landsby, trådte op på scenen i Fyens Stiftstidendes mediehus for at holde takketale som Årets Fynbo, modtog han det synlige bevis: Et mundblæst glasfad lavet af den svendborgensiske kunsthåndværker Bente Sonne med H.C. Andersen-motiver.

Efter ti sekunders klapsalver gik Carsten Friis i gang med sin takketale. Læs den her:

"Jeg er utroligt stolt og glad. Det er fantastisk at modtage denne pris, og jeg er meget ymyg og beæret. Min gode ven Torben Iversen har sagt, at Årets Fynbo-prisen er den fynske udgave af Ridderkorset, og hvis det er det, det er, så er det kæmpestort.

Den rene vare

Tak til komitéen, der har valgt mig. Jeg ved, at det ikke var en nem opgave, fordi der er mange mennesker, som hver dag gør en forskel - det er med til at jeg, synes det er megafedt og skønt.

Jeg er ualmindeligt afhængig af, at der er en masse mennesker omkring mig, som vil det samme som mig. Det er hele grundlaget for at arbejde med mennesker.

Min baggrund er jo arbejdet med børn og unge, som jeg nyder at være sammen med. De er - som Astrid Lindgren har sagt - den rene vare.

Børn og unge er interessante, fordi de er markante i deres måde at være på. De går til uimponeret til tingene. De elsker at få at vide, hvor mange muligheder, der er - i stedet for hvor mange begrænsninger, der er. Og ikke mindst rejser de sig, når de er faldet.

Det er det, der er så skønt og fantastisk. Jeg er så priviligeret, at det er de mennesker, jeg har med at gøre.

Tak til mor

Men jeg har også med voksne at gøre. Folk der bruger tusindvis af deres timer i fritiden. Folk der er foreningsmennesker. Jeg håber alle ved, hvor vigtige disse mennesker er for, at der et spændende og interessant kulturliv, som gør, at sådan nogle som mig har mulighed for at have det sjovt og udvikle teatergenren i Odense og på Fyn.

Det er også sandheden, at ens familie og venner er med til at give en muligheder ved at acceptere, at f.eks. familiearrangementer ikke altid kommer først i rækken for sådan nogle som mig, der især laver ting, når andre holder fri. Tak fordi I altid er der og altid klapper ekstremt højt.

Tak til min mor, fordi du ikke længere er sur over, at jeg ikke blev færdig med læreruddannelsen ...

Livet er sjovt

Jeg er en heldig kartoffel, og med fare for at lyde jubelglad vil jeg sige, at livet er sjovt.

Vi voksne har et ufatteligt ansvar for ikke at gøre livet kompliceret for børnene. Fordi det er sjovt at stå op, at spise morgenmad, at gå i skole, hvis man har en fornemmelse af, at ens liv fungerer. Så har man overskud til at bidrage til fællesskabet.

Men før man kan gøre noget for fællesskabet er det også vigtigt, at man nogen gange får et ordentligt spark i bagdelen, hvor der bliver sagt: "Hey! Tag fat i det du kan. Du er god til det."

Vi er nemlig ikke gode til det hele. I stedet for at dyrke, det der ikke er interessant for os, skal vi dyrke vores styrker. Bliver man god til én ting, bliver man også god til så meget andet, fordi man får et godt og dejligt liv og et afsæt til at være menneske.

I sagens tjeneste

Jeg er nok i virkeligheden meget hård. Jeg kan råbe op. Jeg kan blive vred. Jeg er temperamentsfuld. Men det er altid i sagens tjeneste. Fordi jeg gerne vil det.

Jeg tror, I kender det. Man lader sig rive med. "Kom nu, for satan! Op, op, op!" Men det er ikke noget problem, når man står stærkt, ved hvad man kan, og de ved, hvad de får. De ved, at det er sådan, det er.

De børn, jeg beskæftiger med, har en klar forståelse af, hvad det handler om. De vil gerne blive bedre - fordi før det kan blive rigtigt sjovt, er man nødt til at tage det alvorligt.

Glæden

nJeg er helt vildt glad og helt vildt stolt. Det er en kæmpe dag for mig i dag.

I går aftes da jeg lagde mig til at sove med min kone og min datter, lå jeg og kiggede på dem og tænkte: "Hold nu op mand, jeg skal op i morgen og have denne fantastiske pris." Jeg kiggede på dem og var glad. Det regnede og stormede udenfor, men det var ligemeget. Ligegyldigt.

Jeg kiggede på min smukke hustru, min datter, som lå der og var sød og smuk og dejlig og fantastisk. Jeg lagde mig til at sove, og i dag tog jeg herud og var sammen med alle jer i salen. Tusind tak for det. Jeg er stolt."

  • Løvkvist_Kasper_(2015)_002

    Af:

    Kasper er journalist på avisen Danmark, hvor han primært skriver features og større interviews. Tidligere har han været politisk reporter på avisens samfundsredaktion, været nyhedsredaktør og redaktør på gratisaviserne Xtra og 24timer/Fyn. I 2013 modtog han sammen med kollega Rune H. Blichfeldt Spadestiksprisen for en serie med undersøgende journalistik om rumænsk arbejdskraft i Danmark. Kasper er født i 1972, bor i Nyborg og har to børn. Han er ikke og har aldrig været medlem af noget politisk parti.

Mere om emnet

Se alle
Carsten Friis er Årets Fynbo

Carsten Friis er Årets Fynbo

1
Derfor blev Carsten Friis Årets Fynbo

Derfor blev Carsten Friis Årets Fynbo

Musical-instruktør Carsten Friis er Årets Fynbo

Musical-instruktør Carsten Friis er Årets Fynbo