7,6 mio. til tandpatienter


7,6 mio. til tandpatienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TILLÆGS-BEVILLING: Grotesk venteliste-sag på vej mod afvikling

Fyns Amt må finde 7,6 millioner kroner ekstra til at afvikle den groteske venteliste for patienter med den alvorlige tandlidelse, aplasi, manglende anlæg for blivende tænder.

- Jeg er ikke stolt af at skulle bede om en tillægsbevilling, men borgerne skal have, hvad de retteligt har krav på, siger Bo Libergren, formand for amtets forebyggelses- og sundhedsudvalg.

Hans embedsmænd har været på overarbejde, siden sagen kom frem midt i januar: Stiftstidende fortalte om en ung mand med aplasi, som havde fået at vide, at han skulle vente i seks-otte år.

Efterfølgende anslog ledende overtandlæge på kæbekirurgisk afdeling på OUH, Henning Lehmann Bastian, at knap 500 patienter stod på venteliste og at det ville koste mellem syv og 14 millioner at komme puklen til livs.

Men nu har han og amtet kikket nærmere i papirerne og regnet ud, at 248 patienter reelt venter på behandling lige nu.

De 7,6 ekstra millioner kroner vil sende dem til tandlæge i løbet af de næste tre-fire måneder, vurderer Bastian.

- Nu er der ingen hindring for at få dem igennem systemet. De fleste af dem er grydeklare og skal til privatpraktiserende tandlæger, siger han.

Bedre overblik

Endnu mangler Bo Libergren at overbevise amtets økonomiudvalg og amtsrådet om, at tillægsbevillingen er en nødvendighed, før han kan ånde lettet op.

- Havde jeg bare haft et bedre overblik i efteråret, så ville det ikke have været nødvendigt, ærgrer han sig.

Fyns Amt har siden april 2001 haft ansvaret for at få behandlet patienter med aplasi. De medfølgende bloktilskud rakte langtfra til at dække udgifterne, og Bastian forsøgte fra 2002 at råbe embedsmændene op.

Først nu i 2004 er aplasi-patienterne kommet på budgettet, og de oprindelige 2,5 mio. kroner er allerede brugt.

Politikerne vil ikke risikere at miste overblikket én gang til, så de pålægger Aplasicentret at etablere en database.

- På den måde kan vi få dokumenteret, hvad der foregår, siger Libergren.

Samtidig vil politikerne have udbudt den fremtidige aplasi-behandling i licitation for at sikre den lavest mulige pris. Bastian er åben over for at forsøge, men tvivler på, at det kan lade sig gøre:

- Det er svært at definere opgaven, fordi den varierer fra patient til patient, så hvad skal de byde ind på. Desuden ligger vi her på Fyn alligevel 1000 kroner under gennemsnit pr. patient, så det bliver svært at få billigere, siger han.

Økonomiudvalget holder møde 30. marts. Næste amtsrådsmøde er 5. april.

7,6 mio. til tandpatienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce