7/14 hvis du vil være sikker

Se billedgalleri
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu danskerne at drikke mindre alkohol. Mænd skal maksimalt drikke 14 genstande om ugen og kvinder syv, hvis de vil være i lavrisikogruppen for en række sygdomme.

7/14 hvis du vil være sikker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I en del år har mange danskere troet sig sikre, hvis de blot holdt sig på maks. 14 eller 21 genstande om ugen. Men nu strammer Sundhedsstyrelsen retorikken.

Alkohol: ”Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.” Sådan lyder det første af de syv bud, som Sundhedsstyrelsen tirsdag middag offentliggjorde.

De syv bud er ment som vejledning om, hvordan man bør omgås alkohol - og de gør op med den udbredte misforståelse, at man er nogenlunde sikker på ikke at tage skade af alkoholen, hvis mænd højst drikker 21 genstande og kvinder højst 14 genstande om ugen - den genstandsgrænse, som Sundhedsstyrelsen introducerede i 1990.

”Genstandsgrænsen for det maksimale alkoholforbrug er ofte blevet forstået som, at et alkoholforbrug helt op til 14/21 var uden sundhedsmæssige risici. Det understreger behovet for en mere nuanceret vejledning,” skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

14/21 er tværtimod grænsen for, hvornår ens alkoholforbrug er så højt, at det bør sænkes, understreger Sundhedsstyrelsen.

Hjertebeskyttende effekt

- 7/14 skal markere, hvilket niveau man skal holde sig under, hvis man vil sikre sig, at ens forbrug kun giver en lille risiko for helbredsskader, siger Else Smith, konstitueret direktør i Sundhedsstyrelsen.

7/14 er også det niveau, hvor eksperterne mener, at man kan få glæde af de hjertebeskyttende effekter, som alkohol i begrænset mængde menes at have - uden at kræftrisikoen bliver for stor.

Højst fire genstande

De syv råd om alkohol lyder:

1. Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.

2. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld.

3. Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.

4. Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol hvis du drikker mere end 14/21 om ugen.

5. Stop før 5 genstande ved samme lejlighed.

6. Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.

7. Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol.

7/14 hvis du vil være sikker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce