4900 klip i kortet for høj fart på Fyn: - Det er nok en fiskedam, vi aldrig kan fiske tør

Fyns Politis færdselsafdeling under en tidligere razzia ved Frederiksgade. Foto: Kim Rune.

4900 klip i kortet for høj fart på Fyn: - Det er nok en fiskedam, vi aldrig kan fiske tør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Fartsyndere stod for næsten ni ud af ti klip i kørekortene på Fyn i 2017.
  • Kontrollerne, der fangede 4910 fartglade trafikanter, har sammen med kampagner en præventiv effekt, men alligevel vil der altid være nogen, der kører for stærkt, lyder det fra Fyns Politi.

For høj fart er den ubetinget største årsag til, at trafikanter på Fyn fik klip i kørekortet sidste år. Næsten ni ud af ti klip gik til fartsyndere, der overskred hastighedsgrænserne med mere end 30 procent.

Det viser Fyens.dk's opgørelse af de ti hyppigste årsager til klippene, hvor høj fart står for hele 4910 klip, mens der er langt ned til nummer to, kørsel frem for rødt lys, som udløste 307 klip.

Den høje andel af klip til fartbøller kommer ikke bag på Preben Ingemansen, der er leder af den operative del af Fyns Politis færdselsafdeling.

- Der er ikke noget mærkeligt i, at fart er så højt repræsenteret i statistikken. Vores ATK (automatisk trafikkontrol, red.) er et utroligt effektivt værktøj og bliver brugt meget. Og fart, spirituskørsel og uopmærksomhed i trafikken er de tre områder, vi fokuserer mest på. Tallene afspejler, at vi lægger mange timer i fartkontrol, og det skal vi også, siger han.

Om klip i kortet
Man får ikke et fysisk klip i kortet, det registreres elektronisk. Klippet udløser en bøde på 2000 kroner samt krav om betaling på 500 kroner til Offerfonden.Tre klip inden for tre år medfører en betinget frakendelse af kørekortet med krav om at bestå en ny teori- og køreprøve. For nye bilister skal der kun to klip til.

Et klip slettes først efter tre år.

Man kan godt få flere klip på én gang. Tre klip på én gang straffes med betinget frakendelse. Fire eller fem giver derudover to nye klip efter generhvervelse af kørekortet.

Får man seks klip på én gang, straffes man med en ubetinget frakendelse af kørekortet i en periode, som retten bestemmer.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Koster liv

- Hvordan har du det med, at der gives så mange klip for netop fart?

- Det er ikke så godt, at så mange kører for stærkt. Men vi hører fra vores ATK-operatører, her efter nogle år, at man kan fornemme, at det har en effekt, siger politikommissæren.

Men ikke alle lader sig skræmme af risikoen for klip i kortet.

- Det er nok en fiskedam, vi aldrig kan fiske tør. Det er et langt sejt træk, og vi må nok bare konstatere, at der altid vil være nogle, der kører for stærkt. Vi kæmper videre og prøver at holde det nede.

Preben Ingemansen påpeger, at antallet af dræbte og tilskadekomne ikke er faldet så meget, som man håbede, da Færdselskommissionen for knap fem år siden kom med en plan, som skulle nedbringe antallet af dræbte til 120 i 2020 og halvere antallet af tilskadekomne.

- Vi må konstatere, at tallene ikke er, som vi gerne vil have. Vi er bagud i forhold til målene i 2020-planen. Og der er hastigheden en væsentlig faktor.

Ligeglade med rødt lys

Næstflest klip fik trafikanter, som kørte over for rødt, og de kan overordnet set inddeles i to grupper, fortæller Preben Ingemansen.

- Vi har en lille persongruppe af unge mænd i Vollsmose-området, der er ligeglade med røde lys. Vi oplever dem køre på en måde, som er fuldstændig hen i vejret. Det er for høj fart, det er over for rødt lys, det er overhalinger, det er overtrædelse af den øvrige skiltning. De har besluttet sig for, at hvis der ikke kommer nogen, kører de over for rødt, siger færdselslederen og understreger, at Fyns Politi foretager kontroller, hvor det ved, at disse personer færdes.

- Og så er der folk i almindelighed, som kører over for rødt, fordi de har så travlt. De kan ellers være lovlydige nok, og måske har de heller ikke intentioner om at overtræde færdselsloven, men kører alligevel over for rødt, fordi de har travlt og lige kan nå med over.

Manglende ressourcer

Nummer tre på listen, ulovlige overhalinger, kan ifølge politikommissæren også til dels tilskrives den lille gruppe fra Vollsmose, der ser stort på færdselsloven. Derudover har politiet fokus på lastbiler, og det afspejles i statistikken, fortæller Preben Ingemansen.

- 25 af de 61 klip for overhalinger er lastbiloverhalinger på motorvejen. Det er til stor gene for trafikken, når lastbiler overhaler.

På motorvejen holder politiet også særligt øje med, om der holdes tilstrækkelig afstand. Og det er ifølge politikommissæren medvirkende til, at denne forseelse er nummer fire på listen.

- Vi mener, at en hel del af de mange uheld på motorvejen sker, fordi man kører alt for tæt, og måske kortvarigt er uopmærksom og ikke ser, at bilen foran bremser. På Vestfyn, hvor vi næsten dagligt har uheld, er for kort afstand en stor faktor.

Trods de nævnte indsatser for at komme den farlige trafikadfærd til livs, ville politikommissæren gerne have sat ind med flere patruljer og mere kontrol.

- Jo mere, vi kan være der, og jo mere synlige, vi er med patruljerne, jo større præventiv effekt har det, siger Preben Ingemansen og påpeger, at politikredsens mange afgivelser til opgaver andre steder i landet er gået ud over færdselsindsatsen.

- 2017 var et meget travlt år. Vi kunne godt have ønsket os, at vi kunne have lavet flere kontroller, men det var ikke muligt. Tallene afspejler indsatsen og de ressourcer, der var.

Fartkontrollen er ikke blevet ramt af afgivelserne, fordi operatørerne ATK-bilerne er civile, som er ansat udelukkende til denne opgave.

4900 klip i kortet for høj fart på Fyn: - Det er nok en fiskedam, vi aldrig kan fiske tør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce