Af Morten Vilsbæk

mvi@fyens.dk

DANKORTGEBYRET PÅ 50 øre er småpenge i forhold til, hvad det koster at hæve kontanter i Nuuk. Kunderne i Grønlandsbanken må betale 20 kroner - i nogle tilfælde op til 40 kroner - for at få kontanter og et smil ved kassen. Nogle betaler gerne, selv om de kan hæve til otte kroner i en automat ved siden af.

- Det sker da hele tiden, og det er vel en social ting for at snakke med nogen, siger bank- direktør Jesper Flensted Nielsen.

De fleste grønlændere benytter dankort eller hævekortet Akiliut, og det koster mellem en og otte kroner at hæve i automater eller betale i butikker. De tårnhøje gebyrer skyldes ifølge bankdirektøren sammensætningen af bankkunder på Grønland. Banker herhjemme tjener penge på fire ud af fem kunder, mens fire ud af fem kunder på verdens største ø blot lader deres penge gå ind på en konto for at hæve dem igen.

OG GRØNLANDSBANKEN skal have indtægter for at kunne tilbyde folk i de fjerneste udsteder muligheden for at have en lønkonto.

- Det er balance på en knivsæg: Vi skal sikre en infrastruktur på betaling på Grønland og konkurrere på kommercielle vilkår med andre banker, siger Jesper Flen-sted Nielsen.

- Får vi også et gebyr for at hæve ved kassen her i Danmark?

- Det er omkostningtungt at bruge manuelle ressourcer, så det vil være naturligt. Så betaler kunden for sine egne ydelser og ikke for de andres, forudser Jesper Flensted Nielsen i telefonen fra Nuuk.