3965 flygtninge efterlyst i Danmark


3965 flygtninge efterlyst i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FORSVUNDET: Afviste asylansøgere gemmer sig for at undgå at blive sendt hjem
Antallet af efterlyste asylansøgere stiger i Danmark. Hvert år får flere tusinde flygtninge afslag på asyl og får besked på at rejse ud af landet. Når asylansøgerne overskrider den 15 dages frist til at forlade landet, møder politiet op på bopælen for at ledsage den afviste ud af landet. Men ofte møder politiet op til en tom lejlighed.

Ifølge Rigspolitiets statistikker var der 3965 efterlyste asylansøgere i 2003. Det er en stigning på godt 1000 personer siden 2001. De efterlyste asylansøgere, der i politiets rapporter bliver betegnet som "skønnet udrejste", udgør over halvdelen af de asylansøgere, der hvert år bliver nægtet dansk beskyttelse. Ingen myndigheder kan redegøre for, hvor denne store gruppe er forsvundet hen.

Men chefkriminalinspektør Jørgen Tagge fra Rigspolitiets Udlændingeafdeling mener ikke, at det er et problem, at det danske samfund ikke ved, hvad der er blevet af knap 4000 personer. Han mener, at de fleste er rejst videre til et andet land eller blot er rejst hjem.

- Når asylansøgerne kommer over i den kategori, der betegnes som skønnet udrejst, så er det fordi, vi ikke kan finde dem. Vi møder op på deres bopæl, og hvis de ikke er der, går vi ud fra, at de er rejst hjem. Derefter efterlyser vi dem i det centrale kriminalregister. Det kan selvfølgelig ske, at vi støder ind i dem i forbindelse med en anden sag, og så åbner vi for mapperne igen. Det gør vi ellers kun, hvis der er nye oplysninger, siger Jørgen Tagge.

Selv om flygtningene måske nok er slettet fra et offentligt register, så lever mange af dem stadig i landet.

Størstedelen i Danmark

Mona Ljungberg fra støttekredsen for flygtninge i fare siger til Ritzau, at størstedelen af de "forsvundne" asylansøgere enten stadig opholder sig i Danmark eller er rejst videre til Sverige eller Norge. Ifølge Mona Ljungberg vælger afviste flygtninge ofte den utrygge tilværelse, det er at gå under jorden. I håb om, at deres sag kan bliver genoptaget, og at de alligevel kan blive i landet.

I Sverige er 12.000 afviste asylansøgere forsvundet ud af myndighedernes registre. Ingen har rede på, hvor de kan befinde sig, og Hans Rosenqvist, afdelingsdirektør i det svenske Rigspoliti siger til Svenska Dagbladet, at det er svært at finde de efterlyste flygtninge.

- De sidder jo ikke hjemme og venter på os. Det er som at lede efter en nål i en høstak, og der bliver flere og flere efterlyste asylansøgere, siger Hans Rosenqvist.

3965 flygtninge efterlyst i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce