35.700 fast parkeret på kontanthjælp: Hver anden kan komme i job med et lille skub

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

35.700 fast parkeret på kontanthjælp: Hver anden kan komme i job med et lille skub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omfattende beskæftigelsesprojekt til mere end en kvart milliard kroner viser med helt konkrete resultater, at mere end halvdelen af landets langtidsledige kontanthjælpsmodtagere har reel mulighed for at komme i job. Minister mener, at resultaterne afslører massivt kommunalt svigt.

Hvis landets kommuner bruger markant flere kræfter på at få deres langtidsledige borgere ud af kontanthjælp og ind på arbejdsmarkedet, giver det pote.

Det viser de foreløbige erfaringer fra et omfattende beskæftigelsesprojekt, "Flere skal med", som blev løbet i gang sidste år som et satspuljeprojekt.

Her har 88 kommuner delt 262,5 millioner kroner imellem sig til at opruste den lokale beskæftigelsesindsats. Kommunerne har endevendt sagsmapperne for 25.000 borgere, som har været på kontanthjælp i fem år eller mere, og resultatet er slående: Mere end halvdelen af borgerne, 54 procent, har vist sig at være jobegnede, hvis de får et lille skub og ekstra hjælp blandt andet i form af en personlig jobformidler fra kommunen. I hele tal betyder det, at 13.500 langtidsledige ud af 25.000 har det, der skal til, for at komme i job i nær fremtid.

- Det er ret opsigtsvækkende tal, der kommer frem via det her projekt, siger Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri.

- Og det viser, at rystende mange borgere har fået lov til at være på kontanthjælp, uden at der er blevet gjort det nødvendige for at få dem tættere på beskæftigelse, siger underdirektøren.

I alt var der sidste år 35.700 borgere, som havde været på kontanthjælp i fem år eller mere. Kun 2,4 procent af disse er kommet i beskæftigelse. Men ser man på jobresultaterne fra Flere skal med-projektet er tallene anderledes markante: Ud af de 13.500 jobegnede i projektet er otte procent af dem allerede i regulær beskæftigelse.

Steen Nielsen peger på, at landets virksomheder i den grad har behov for de langtidslediges arbejdskraft.

- Vi har haft højkonjunktur i de seneste fem år med lav ledighed. Så det er ikke en nyhed. Man kunne godt forvente, at det var gået op for kommunerne, siger Steen Nielsen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder tallene fra
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder tallene fra "Flere skal med" for uhyrlige. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

"Uhyrlige" tal

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), kalder tallene "uhyrlige" og mener, at de er udtryk for et kolossalt kommunalt svigt. Ministeren hæfter sig desuden ved, at erfaringerne fra Flere skal med også afslører, at en stor gruppe borgere, som har været på kontanthjælp i årevis, slet ikke hører til i kontanthjælpssystemet. Ifølge et statusnotat fra ministeriet vurderer kommunerne nu, at 33 procent af de 25.000 undersøgte borgere ikke hører til på kontanthjælp men burde have førtidspension eller være i fleksjob eller i et ressourceforløb.

- Der er tale om et svigt af det politiske ansvar. Så enkelt kan det siges. Det er tragisk, at Folketinget skal gå ind og bevilge penge, som kommunerne allerede har fået via bloktilskud, så de kan leve op til deres ansvar. Det er dog opløftende, at der nu endelig bliver lavet den indsats for den gruppe af borgere, som vi taler om her. Men det ændrer ikke på, at dette projekt har afsløret et ultimativt svigt ude i kommunerne, siger Troels Lund Poulsen til avisen Danmark.

Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg og formand for Kommunernes Landsforenings arbejdsmarkedsudvalg, er "lamslået" over kritikken fra Troels Lund Poulsen.

- I stedet for at ministeren bruger al sin tid på at tørre politiske aber af på kommunerne, skulle han bruge mere krudt på, hvordan vi i fællesskab får løst denne opgave, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Udvalgsformanden anerkender, at projektet har afsløret et hidtil uset perspektiv for flere tusinde ledige.

- Det er positivt, at vi nu får afdækket perspektivet for denne gruppe og kan arbejde videre med dem, siger Thomas Kastrup-Larsen.

35.700 fast parkeret på kontanthjælp: Hver anden kan komme i job med et lille skub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce