3500 indbrud på Fyn i 2017: Derfor er de så svære at opklare

Det er svært for politiet at opklare de op mod 50.000 årlige indbrud i Danmark. Ofte er det manglende beviser, der er årsagen til den meget lave opklaringsprocent. Dog er antallet af indbrud faldene. FOTO: NIls Meilvang/Scanpix

3500 indbrud på Fyn i 2017: Derfor er de så svære at opklare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der sker fortsat færre indbrud på Fyn, men langt størstedelen fører aldrig til dom. Ifølge Fyns Politi er manglende beviser den tungtvejende årsag.

Hvert år oplever mere end 50.000 danskere, at indbrudstyve har været på spil i deres private hjem, sommerhus eller virksomhed. Faktisk er Danmark det land i EU, der har næstflest indbrud set i forhold til antallet af indbyggere. Grækenland er hårdest ramt.

På Fyn blev der i 2017 anmeldt lidt over 3500 indbrud. Det er omkring 1300 færre end året før. Men der er stadig langt fra anmeldelse til opklaring.

Ifølge Rigspolitiets egen statistik blev der i løbet af de første ni måneder af 2017 rejst sigtelse i 10,8 procent af indbrudssagerne på Fyn. Det sidste kvartal er endnu ikke gjort op. Året før blev der rejst sigtelse i 14,9 procent af de fynske indbrudssager, og ifølge Tænketanken Kraka førte kun knap tre procent af alle anmeldte indbrud i Danmark 2016 til en domfældelse.

Politikommissær Finn Wegner, der er leder af Fyns Politis indbrudsgruppe, afviser, at der er tale om, at politiet ikke efterforsker de mange indbrud.

- Vi optager altid rapport og vurderer i hver enkelt sag, om der er nogen spor at gå efter. Vi kigger på gerningsmandens fremgangsmåde, kostervalg (de ting, der er stjålet red.) og tid og sted for indbruddet. Men det er klart, at hvis der ikke er nogen spor at gå efter, så afslutter vi typisk sagen der, fortæller han.

Vi skal kunne knytte gerningsmanden til gerningsstedet, og det er det, der gør indbrud til en svær størrelse. I Danmark er man uskyldig, indtil det modsatte uomtvisteligt er bevist. Og i de her sager mangler vi ganske enkelt beviser.
Finn Wegner, politikommissær og leder af Fyns Politis indbrudsgruppe

155 gange blev der anmeldt indbrud og tyverier på Fyn i vinterferien. Det dækker indbrud og tyverier fra virksomheder, villaer, lejligheder, sommerhuse, både, i og af biler og lastbiler. Medregnet er alle anmeldelser fra fredag den 9/2 til og med søndag den 19.
Af hensyn til de berørte viser punkterne på kortet kun de omtrentlige adresser for de enkelte sager. Grafik: Michael Bager

Mangler beviser

Ifølge Finn Wegner er den lave sigtelsesprocent dog ikke ensbetydende med, at der i mange af sagerne ikke bliver fundet en gerningsmand.

- Nogle gange finder vi frem til vedkommende, fordi han eller hun har tyvekoster liggende, som vi kan knytte til bestemte indbrud. Men vi kan bare ikke bevise, at det er den pågældende person, der har begået indbruddet, og derfor sigter vi i stedet vedkommende for hæleri. Vi kan med andre ord bevise, at vedkommende er i besiddelse af tyvekosterne, men ikke at vedkommende har stjålet dem. Og derfor er sigtelsesprocenten så lav, forklarer han.

Det er nemlig særlig svært at løfte bevisbyrden for indbrud.

- Vi skal kunne knytte gerningsmanden til gerningsstedet, og det er det, der gør indbrud til en svær størrelse. I Danmark er man uskyldig, indtil det modsatte uomtvisteligt er bevist. Og i de her sager mangler vi ganske enkelt beviser, forklarer han.

Undgå indbrud: Det kan du selv gøre

I den forbindelse opfordrer Finn Wegner folk til at være mere opmærksomme, når de ser noget mistænkeligt i deres kvarter.

- De fleste indbrud sker faktisk i dagtimerne, og alligevel er det helt utroligt, så lidt folk lægger mærke til. Det er ikke nok, når folk ringer og siger, at de har set en bil køre fra et indbrud. Hvis vi skal fange gerningsmanden, så skal vi have noget konkret at gå efter, såsom et signalement eller en nummerplade, forklarer han.

Ifølge en undersøgelse gennemført af analysebureauet YouGov for Forsikring & Pension bliver der oftest stjålet smykker, kontanter og elektronikprodukter, når indbrudstyvene er på rov i Danmark.

Kort: Vibeke Toft-Nielsen

3500 indbrud på Fyn i 2017: Derfor er de så svære at opklare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce