33-årig får forvaring efter granatkast: Var træt af bande

Den 13. december 2016 kastede en 33-årig mand en håndgranat mod Black Armys klubhus i Herning. Håndgranatens eksplosion skadede biler og bygninger i en afstand af 55 meter, men heldigvis kom ingen til skade.

33-årig får forvaring efter granatkast: Var træt af bande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retten i Herning har idømt en mand forvaring for at kaste granat mod bandeklubhus og skyderi.

Utilfredshed med Black Army fik i december 2016 en 33-årig mand til at kaste en håndgranat mod bandens klubhus i Herning.

Håndgranaten indeholdt ifølge anklagen 3000 stålkugler, og eksplosionen skadede biler og bygninger i en afstand af 55 meter.

Torsdag har Retten i Herning kendt Miki Toth skyldig i forsætlig fareforvoldelse. Handlingen var egnet til at fremkalde nærliggende fare for nogens liv eller førlighed, lød anklagen.

Miki Toth idømmes forvaring, som er en foranstaltning, der bruges, når den dømte anses for at være særligt farlig.

Foruden håndgranatkastet er han i sagen dømt skyldig i at stå bag et skyderi og en række forhold om våben og stoffer.

Den 33-årige har ikke selv banderelationer, har anklager Lise Hebsgaard tidligere oplyst til Ritzau. I retten forklarede han angrebet med, at han var utilfreds med bandens tilstedeværelse i Herning.

- Jeg var træt af, at Black Army var i Herning. De hærgede og delte dummebøder ud. Jeg var forarget over det, sagde han ifølge Herning Folkeblad.

Ingen kom til skade ved granatkastet, men i retten er det kommet frem, at håndgranaten er dræbende på 16 til 18 meters afstand.

Manden har ifølge Herning Folkeblad selv forklaret, at han kom cyklende hen til klubhuset.

- Jeg holder stille for at sikre mig, at der ikke er folk i nærheden. Jeg hiver splitten, smider håndgranaten og cykler ned mod slagteriet for at komme i sikkerhed, lød hans forklaring.

Cirka en måned efter angrebet mod klubhuset - den 16. januar 2017 - skød den 33-årige mod en mand på en adresse i Hatting nær Horsens.

Ifølge anklagen foregik skyderiet fra tre til fire meters afstand gennem et stuevindue.

Et skud ramte offerets højre underben, et skud venstre underben og et tredje ramte venstre lår. Et fjerde skud ramte den sofa, som offeret sad i.

Skuddene har givet den ramte mand varige mén i form af nedsat førelse i foden og varige nerveskader.

Ifølge Herning Folkeblad lagde retten i dommen vægt på, at alle tre krav for forvaring var opfyldt.

Det første handler om den kriminalitet, han er dømt for og farligheden af det, han er dømt for. Det tredje handler om, hvorvidt det er nødvendigt med forvaring for at forebygge fare.

Manden ankede straks dommen til landsretten.

FAKTA: Hvad er en forvaringsdom?
Et håndgranatkast mod et bandeklubhus i Herning og flere skud mod en mand i Hatting er blandt de anklager, som en 33-årig mand er kendt skyldig i torsdag ved Retten i Herning.

Håndgranaten skadede bygninger og biler, men ingen kom heldigvis til skade ved eksplosionen, der skete i december 2016.

Retten i Herning har besluttet, at en passende straf til den dømte mand er forvaring.

Læs her, hvad forvaring er:

* Forvaring er formelt set ikke en straf, men en foranstaltning, der træder i stedet for straf, når den dømte anses for at være særligt farlig.

* Som de eneste former for frihedsberøvelse af ikke-sindssyge personer er forvaring sammen med fængsel på livstid uden tidsbegrænsning.

* Fuldbyrdelsen af en forvaringsdom foregår normalt i Anstalten ved Herstedvester vest for København.

* En dom til forvaring forudsætter, at retten finder det nødvendigt med en tidsubestemt foranstaltning frem for straf for at forhindre den dømte i at begå ny farlig kriminalitet.

* Efter tre års forvaring - og siden en gang om året - har Kriminalforsorgen pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt, men det er i sidste ende op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives - altså løslades.

* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med en bestemt type medicin.

* Forvaring forveksles ofte med anbringelse. En af forskellene er, at en anbringelsesdom gives til sindssyge personer og afsones på et sygehus, mens en forvaringsdom afsones i et fængsel.

Kilder: Kriminalforsorgen, Retsinformation og professor Jørn Vestergaard, Københavns Universitet.

33-årig får forvaring efter granatkast: Var træt af bande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce