27.000 kvinder glemt: Regioner fejltjekker også screening for brystkræft

OUH har spildt mange penge i forsøget på at tiltrække udenlandske mammoradiologer til Mammograficentret. Walter Schwartz er ledende overlæge på afdelingen, som i den grad mangler arbejdskraften. Det betyder lange ventetider på brystundersøgelser på regionens største sygehus. Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen

27.000 kvinder glemt: Regioner fejltjekker også screening for brystkræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danske Regioner undersøger også register for brystkræftscreening efter fejl i kontrol af livmoderhalskræft.

Efter afsløringen af en alvorlig brist i registret for screening af livmoderhalskræft vil Danske Regioner nu også sætte en undersøgelse i gang af systemet for screening af brystkræft.

Det skal ske for at være helt sikker på, at samme fejl ikke er sket her, siger Ole Thomsen, koncerndirektør i Region Midtjylland, hvor man har udredt sagen på vegne af alle regioner.

- Der er altid risiko for fejl. Vi har ikke nogen særlig grund til at tro, at der også skulle være sket fejl i forbindelse med screening for brystkræft, fordi systemet er et helt andet og mere moderne system, siger Ole Thomsen til Ritzau.

- Men ikke desto mindre mener jeg, at vi nu bliver nødt til at analysere det system for at sikre os, at der ikke er tilsvarende fejl, fordi der er rejst berettiget tvivl om de systemer, vi bruger i folkeundersøgelsesregi, siger Ole Thomsen.

Regioner tjekker også screening for brystkræft for fejl
Regioner tjekker også screening for brystkræft for fejl
Foto: POLFOTO/Miriam Dalsgaard

- Det må ikke ske igen

Alle danske kvinder mellem 50 og 69 år skal hvert andet år screenes for brystkræft med en såkaldt mammografi, og Danske Regioner skal altså nu se på, om alle indkaldelser er kommet af sted i modsætning til screeningen for livmoderhalskræft.

Normalt tilbydes alle danske kvinder i alderen 23-64 år en undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen, som kan være et forstadie til livmoderhalskræft.

Kvinder under 50 år bliver indkaldt hvert tredje år, mens kvinder over 50 år indkaldes hvert femte år.

Men en fejl i it-systemet hos Danske Regioner har haft den konsekvens, at 27.000 kvinder ikke er blevet indkaldt til undersøgelsen mellem 1981 og 2007.

8000 af kvinderne har selv taget initiativ til at blive tjekket, mens resten får et brev fra Danske Regioner i de kommende dage.

- Jeg kan forklare, hvad der er sket, men ikke hvordan det har kunnet ske, siger Ole Thomsen om it-fejlen.

- Det må være nogle koder, som systemet selv har genereret, og har sat ud for tilfældige kvinder, som så er blevet frameldt systemet. Hvordan det er sket, skal vi til at finde ud af nu, fordi vi skal sikre os, at sådan noget ikke sker igen, siger han.

Har du spørgsmål om screeningerne, kan du kontakte Screeningscenter for Fyn og Trekantsområdet, Klinisk Patologi, Sygehus Lillebælt på telefon 79 40 65 83, 79 40 65 84, 79 40 65 71 eller 79 40 65 81. Der er åbent alle hverdage mellem klokken 8 og 15.

27.000 kvinder glemt: Regioner fejltjekker også screening for brystkræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce