Bygningskultur Danmark slår med en konkurrence et slag for bevaringen af Danmarks smukkeste bondegårde.

Bygningskultur Danmark er en paraplyorganisation, der arbejder med bevaring og udvikling af den danske bygningskultur. Siden 2011 har organisationen blandt andet kåret Sønderho på Fanø til Danmarks Smukkeste Landsby, Svaneke på Bornholm til den smukkeste købstad og i 2016 løb Moseby Præstegård på Falster med titlen som Danmarks smukkeste præstegård.

I år gælder det Danmarks Smukkeste Bondegård, og der er ikke mindre end seks fynske og fem jyske gårde med i opløbet, der tæller i alt 15 gårde.

Den klassiske bondegård er ifølge organisationen en indgroet del af Danmarks brand og identitet både herhjemme og i udlandet. Men udviklingen har dog været hård ved disse gårde.

Strukturforandringer i landbruget og større og større maskiner har gjort de oprindelige bygninger overflødige, og det har ført til forfald og nedrivning. På trods af udviklingen udelukker bondegårdens nye funktioner dog ikke bevaring af de eksisterende bygninger.

En del af landsbymiljøet

- De traditionelle bondegårde er en afgørende del af mange af de landsbymiljøer, vi sætter pris på, og som er væsentlige for forståelsen af vores landbohistorie.

- Marskegnens store rødstensgårde, de stormomsuste klitgårde på vestkysten, velholdte og farverige bindingsværksgårde på Fyn og smukke stråtagsgårde med fine håndsværksdetaljer på Sjælland er alle en del af danmarkshistorien.

- Vi vil gerne slå et slag for værdien af disse steder og det store arbejde, som ejere og ildsjæle lægger i at bevare dem. For en firelænget stråtagsgård løber de årlige udgifter alene til tag og forsikring gerne op i 100.000 kr. Dem der lægger de penge er jo hverdagshelte i vores bog, siger Birthe Iuel, formand i Bygningskultur Danmark.

Alle kan fra den 8. til den 18. maj stemme på deres favoritgård på www.bygningskultur.dk, hvor man også kan se luftoptagelser filmet med drone og kamera af hver enkelt af de 15 kandidater. Vinderen afsløres mandag den 22. maj kl. 10 på www.bygningskultur.dk

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Bents gård er landets næstsmukkeste

Bents gård er landets næstsmukkeste

3
Se video: Måske Danmarks smukkeste gård?

Se video: Måske Danmarks smukkeste gård?

Gård i Viby er blandt Danmarks allerflotteste

Gård i Viby er blandt Danmarks allerflotteste