Siden 2. februar har en 15-årig dreng fra Haslev, der indtog en kraftig udgave af ecstasy, ligget i koma.

Efter 13 dages kamp er en 15-årig dreng fra Haslev død af de skader, som han pådrog sig i forbindelse med indtagelse af en meget stærk udgave af stoffet MDMA, også kendt som ecstasy.

Drengen døde natten til torsdag på Rigshospitalet i København, oplyser familien til TV Øst.

- Han sov stille ind i nat klokken 00.30. Der var ikke mere at gøre, og hjernen havde taget stor skade. Han kæmpede til det sidste, siger en ven af familien, som TV Øst løbende har været i kontakt med.

FAKTA: MDMA's effekt og bivirkninger

Efter 13 dages kamp er en 15-årig dreng fra Haslev nu død af de skader, som han pådrog sig i forbindelse med indtag af MDMA. Det oplyser familien til TV Øst.

Han tog stoffet sammen med en anden 15-årig dreng. Hændelsen har fået politiet til at advare mod farlige stoffer i omløb.

MDMA er beslægtet med amfetamin og kaldes også for ecstasy.

Læs om MDMA og amfetamin her:

* Det kemiske navn på stoffet ecstasy er MDMA (3,4-metyléndioksymetamfetamin).

* Ecstasy har mange forskellige navne: MDMA, E, Kix, Adam, Ultimate, Herbal ecstasy og Molly.

* Ecstasy blev fremstillet i 1914 i Tyskland som et slankemiddel, men det blev aldrig anvendt til det formål.

* Ecstasy bliver solgt som piller, der varierer meget i udseende.

* Ecstasy har en stimulerende og svagt hallucinogen virkning.

* Amfetamin er et kunstigt fremstillet stof. Det kan indtages som tabletter eller kapsler. Ved hyppig brug af stoffet indtages det også ved brug af injektionssprøjte eller ved snifning.

* Der findes forskellige slags amfetamin. Der er blandt andet også methylamfetamin eller methamfetamin - også kendt under forkortelsen meth - som er et meget kraftigt stof.

* Amfetamin øger aktiviteten i hjernen og kan få brugeren til at føle sig mere vågen og energisk. Det betyder, at man kan opnå et energiniveau, der gør en i stand til at gøre ting i timevis. Virkningen kan vare i nogle timer.

* Amfetamin gør, at man ikke fornemmer kroppens normale træthedssignaler, men man får ikke flere kræfter af stoffet.

* Mange oplever i en amfetaminrus at køre sig selv helt op i præstationer for senere at køre ned, når virkningen af stoffet trapper ned. Denne effekt kan i værste fald føre til en kollaps, som kan få dødelig udgang.

* Man kan blive mere snakkesalig og mere social, men ofte også mere ophidset, aggressiv eller fjendtlig. Desuden kan man have svært ved at styre sine bevægelser. Blodtryk, puls og kropstemperatur øges, og man vil ofte svede mere, end man plejer.

* Man kan spænde i kæben og skærer måske tænder. Eller gentager de samme bevægelser igen og igen.

* Amfetamin kan gøre en afhængig. Man fortsætter måske med at tage amfetamin, selv om man godt ved, at det påvirker ens liv på en dårlig måde.

* Efter rusen kommer en nedtur, hvor brugeren kan føle sig træt, trist og nogle gange paranoid. Nedturene efter en rus kan vare i flere dage, hvor man føler sig sløv, uoplagt og nogle gange deprimeret.

* Langvarig brug kan give en række fysiske og psykiske gener. Det er blandt andet impotens, rystelser, svækket immunsystem, hjertebanken, aggressivitet, kvalme, paranoia, depression og hallucinationer.

* Amfetamin har været brugt som lægemiddel siden 1927. Dengang benyttede man det til behandling af astma og forkølelse.

* Lave doser af et amfetaminlignende stof benyttes stadig i behandlingen af hyperaktivitet, adhd, hos børn og voksne og ved søvnsygdommen narkolepsi.

Kilder: Netstof.dk, sundhed.dk og netdoktor.dk

Det var om eftermiddagen 2. februar, at den 15-årige i selskab med en klassekammerat indtog det farlige stof. Om aftenen blev begge dårlige og indlagt akut på Køge Sygehus.

Ret hurtigt stod det klart, at situationen var meget alvorlig, og derfor blev den nu afdøde overflyttet til Rigshospitalets specialister. Drengen blev lagt i kunstigt koma, men hans liv stod altså ikke til at redde.

I forbindelse med dødsfaldet oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at man siden indlæggelsen har foretaget flere anholdelser og afhøringer blandt de unge i omgangskredsen.

- Det vigtige efterforskningsarbejde intensiveres ovenpå nattens dødsfald, og vi advarer endnu engang de unge kraftigt mod at indtage lignende stoffer, siger politiinspektør Kim Kliver.

Foreløbigt er en 17-årig dreng varetægtsfængslet i sagen. Han sigtes for at have solgt det farlige stof og for at have bragt andres liv i fare.

- Han har fortalt, at han var klar over, at det var meget stærk MDMA, men han har altså stadig solgt det videre, siger Kim Kliver.

Efterforskerne føler sig dog overbeviste om, at den 17-årige er en mindre spiller i sagen. Målet er at fælde de egentlige bagmænd.

- Vi er sikre på, at vi skal højere op i fødekæden end den 17-årige, siger Kim Kliver.

Samtidig oplyser han, at det potentielt dødbringende stof tilsyneladende har spredt sig. Foreløbigt har flere personer i Haslev og Næstved kunnet berette om grimme bivirkninger efter indtag af ecstasypiller.