132 dages overbelægning: Presset af andre afdelinger

Ledende overlæge Jens Møller Rasmussens afdeling har ofte overbelægning, fordi der kommer patienter fra andre medicinske afdelinger, men han roser alligevel overbelægningsaftalen. Foto: Robert Wengler.
Foto: Robert Wengler

132 dages overbelægning: Presset af andre afdelinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Reumatologisk afdeling på OUH har ofte overbelægning, men det skyldes primært, at der kommer patienter fra andre afdelinger som led i en overbelægningsaftale mellem de medicinske afdelinger på sygehuset

For nogle er det en lettelse, når der løftes i flok. For andre kan det i stedet blive tungere.

Således arbejder reumatologisk afdeling C på OUH med en belægningsprocent på omkring 100 og havde over et år (fra oktober 2014 til september 2015) overbelægning i 132 dage, men det er primært patienter fra andre medicinske afdelinger, der skaber overbelægningen.

Afdeling C, der behandler patienter med gigt og bindevævssygdomme, er den fynske sygehusafdeling med andenflest dage med overbelægning på et år, viser tal fra Odense Universitetshospital.
Tidligere har vi fortalt om massiv overbelægning på Afdeling S i Odense og Afdeling M i Svendborg.

To ekstra senge

Ifølge en overbelægningsaftale mellem de seks medicinske afdelinger i Odense skal hver afdeling stille to ekstra senge til rådighed for andre afdelinger, og det betyder, at reumatologisk afdeling ofte kan være belagt ud over de 13 faste senge. Det sker også, at afdelingen tager imod flere end to ekstra patienter, erkender ledende overlæge Jens Møller Rasmussen.
- Overbelægningsaftalen er hensigtsmæssig. Ikke bare økonomisk. Det er overbelægningsaftalen, der sikrer, at der ikke ligger patienter på gangene eller i skyllerum, siger han.
Vi møder ham på hans kontor på en dag midt i december, hvor 9 ud af 13 senge er belagt. Han fortæller, at sygeplejerskerne på afdelingen ikke er interesserede i at tale med os, fordi der har været afskedigelser blandt personalet.
Ifølge den ledende overlæge, der selv har gået stuegang den dag, vi møder ham, bruges der meget tid på organisere belægningen mellem de medicinske afdelinger, men konsekvenser for patienterne har det ikke.
- Jeg siger ikke, at personalet og patienterne ikke oplever problemer. Men vi oplever en høj tilfredshed blandt patienterne, et godt arbejdsmiljø for personalet og lavt sygefravær, siger han.

Planlagt overbelægning

Vi spørger til overbelægningsaftalen, som ifølge Jens Møller Rasmussen bruges regelmæssigt, uden at han kan sige hvor ofte. Om der ikke er tale om, at afdelingerne planlægger med overbelægning, hvis der konstant arbejdes med senge på andre afdelinger?
- I kan godt sige, at vi regner med dem på den måde, at vi aldrig kan have kapacitet nok på afdelingerne til alle spidsbelastningssituationer, lyder hans svar.
Men det er altså mere andre afdelinger, der regner med de ekstra senge på afdeling C og er med til at give mange dage med overbelægning.
- Vi flytter sjældent patienter til andre afdelinger. Netto får vi flere patienter fra andre afdelinger, end vi sender ud, siger Jens Møller Rasmussen.
Sammenlagt er der i gennemsnit 1,2 patienter i såkaldt satellit-pleje dagligt.
31-årige Søren Poulsen, der ugen før jul er indlagt på afdeling C med blandt andet kraftige rygsmerter, har efter en uge ikke mærket til overbelægningsproblemer. Til gengæld var han glad for at slippe væk fra en af den andre medicinske afdelinger, hvor han var indlagt i to uger, inden han blev flyttet over på afdeling C.
- Der følte jeg ikke, at jeg blev set eller hørt. Sygeplejerskerne virkede voldsomt travle, og en urinprøve kunne snildt stå og vente en hel dag på stuen. Det her er et hotel til sammenligning, siger han.

Læs de to foregående afsnit i serien om overbelægning på OUH ved at klikke på billedet.

132 dages overbelægning: Presset af andre afdelinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce