Mens andre har måttet kigge langt efter større lønstigninger siden regionernes dannelse, er sygehuschefernes løn steget med næsten 40 procent i Region Syddanmark. De er nu de bedst betalte i hele landet. - Ubehøvlet selvbetjening, siger arbejdsmarkedsforsker.

Mens Region Syddanmark år efter år er gået på jagt efter besparelser og effektiviseringer, er sygehuschefernes løn steget fra et gennemsnitligt niveau på knap 92.000 kroner om måneden inklusiv pension til mere end 126.000 kroner i 2015. I dag får sygehuscheferne således omkring 35.000 kroner mere hver måned end i 2007 svarende til en samlet årsløn på omkring 1,5 millioner kroner.

Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).

Sygehuschefernes løn er dermed steget med hele 38,6 procent siden strukturreformen i 2007, og den stigning er der ingen af hospitalernes store faggrupper, der kommer i nærheden af at kunne matche.

Læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter er således i samme periode steget med procenter fra 17,1 til 20,6 procent.
Tallene viser samtidigt, at sygehuscheferne i Syddanmark er de med afstand bedst lønnede hele Danmark.

Region Midtjylland er på flere måder sammenlignelig med Region Syddanmark. Begge steder har man omkring 25.000 ansatte. Begge steder har man siden 2007 nedlagt sygehuse og afdelinger, så der har været behov for færre sygehuschefer. Og begge steder har man siden 2007 fået ni færre sygehuschefer, så man i dag har syv og fem sygehuschefer ansat i henholdsvis Region Syddanmark og Region Midtjylland.

Lighederne stopper dog brat, når man kigger udviklingen i sygehuschefernes løn. Med en løn på knap 104.000 kroner om måneden, kommer cheferne i Midtjylland således ikke i nærheden af månedslønnen i Syddanmark på 126.000 kroner.

- Det støder voldsomt

Professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen forudser, at så store lønstigninger vil vække uro:

- Når de fleste lønmodtagere ikke har kunnet få lønstigninger af nogen betydning, så virker det næsten som ubehøvlet selvbetjening, når cheferne bevilger sig selv så store stigninger.

- Det er jo nogle eksorbitant høje lønstigninger, som vil vække almindelig uro, fordi det støder voldsomt i mod de normer, der er på det offentlige arbejdsmarked, siger Henning Jørgensen.

Modsat mener formanden for de offentlige chefer hos Djøf, Henning Thiesen, at den høje løn er en nødvendighed, hvis man vil lokke de rigtige kandidater til stillingerne - ligesom det sker, når virksomheder rekrutterer.

- Jeg har endnu ikke mødt nogen blandt vores omkring 6000 medlemmer, der ikke gerne vil have en god løn. Sygehusdirektørernes ansvar kan sammenlignes med direktørerne i en større privat virksomhed, men der er stadig tale om to vidt forskellige lønniveauer. Og hvis man vil have de bedst uddannede og mest erfarne ledere, må man altså også betale for det, siger Henning Thiesen.

Mere om emnet

Se alle
5
Læsere om lønstigninger i regionen: - Dyre kransekagefigurer

Læsere om lønstigninger i regionen: - Dyre kransekagefigurer

14
- Lønnen skal passe til ledernes opgaver

- Lønnen skal passe til ledernes opgaver

14
- Kun i helt særlige tilfælde: Politikere vil have færre luksuskontrakter

- Kun i helt særlige tilfælde: Politikere vil have færre luksuskontrakter