100-året for Ditlevsen: Hun skrev bedst midt i sit livs rygende ruin

Tove Ditlevsen med sin fjerde og sidste ægtefælle, redaktør Victor Andreasen. Man aner ligesom på billedet, at forholdet var kompliceret. Foto: Scanpix

100-året for Ditlevsen: Hun skrev bedst midt i sit livs rygende ruin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Torsdag er det 100 år siden, Tove Ditlevsen blev født. Hun rejste sig af det mørke Vesterbro, men trak gennem livet et spor af konflikt, katastrofe og personlige kvaler. Måske ikke mindst derfor læses hun fortsat af mange danskere.

100 år: Da Tove Ditlevsens 90-årsdag skulle markeres, skrev den daværende kulturjournalist på Berlingske Tidende, Jens Andersen, bogen "Til døden os skiller" om den populære forfatter, der havde det svært med livet, og i høj grad brugte det - og sig selv, når hun skrev lyrik og prosa.

- Tove Ditlevsen var simpelthen mit første positive møde med lyrik. Hendes ord tændte lamper langt inde i mig og gav mig en helt ny indsigt i livet og mennesket. Det har jeg aldrig glemt, derfor skrev jeg den bog om hende i 1997, og derfor tager jeg fortsat rundt og holder foredrag om hende i hele landet. Med tiden blev jeg også stærkt optaget af, at Tove Ditlevsen skrev mest og bedst på ægteskaber og familieliv, der stod i flammer. Som hustru og mor drømte hun om lykken, men som digter kunne hun kun skrive på ulykke, siger Jens Andersen i dag, hvor han har en række succesfulde biografier bag sig, seneste portrætbogen om kronprins Frederik.

Men Tove Ditlevsen, der døde som 59-årig i 1976, er altså fortsat interessant for danskerne. Hendes bøger genudgives stadig, og tidlige digtsamlinger som "Pigesind" og "Kvindesind" har endnu mange læsere blandt en opvoksende ungdom, som kun kan se på forfatteren som en historisk person.

Jens Andersen er ikke i tvivl om, hvorfor Tove Ditlevsen stadig læses i en tid, hvor litteraturens bagkatalog for mange afdøde forfatteres vedkommende er havnet på loftet.

- Hendes kaotiske og dramatiske livshistorie fascinerer fortsat mange, som samtidig - tror jeg - finder ord i hendes bøger for mange svære følelser og livssituationer. Den bestandige vekslen mellem livsdrift og dødsdrift er vel noget, vi alle mere eller mindre kan genkende. Som forfatter bliver hun ved med at tiltrække læsere i alle aldre, fordi hun skriver så enkelt og ligetil om alt det, der er så svært at give udtryk for - kærlighed, had, lykke, lidelse og savn, siger hendes biograf.

Men lad os lige gå tilbage til tiden fra før, Anne Linnet lavede sit populære lydspor til filmen "Barndommens gade", der var bygget på Tove Ditlevsens bog om sin opvækst i Hedebygade på Vesterbro i København.

Hendes far var fyrbøder, men var uden arbejde fra 1924 - og den efterfølgende fattigdom kom til at præge Tove Ditlevsen, som desuden havde et temmelig kompliceret forhold til sin dominerende mor Alfrida. Og da den 12-årige Tove begyndte at skrive digte, var ikke alene forholdet til moderen brændstof, men skriveriet var også en flugt fra den brogede hverdag. Og da hun endelig slap væk fra sit Vesterbro, kunne hun alligevel ikke slippe udgangspunktet og vendte tilbage til miljøet i bogform.

Tove Ditlevsen debuterede med digtsamlingen "Pigesind" i 1939 og blev året efter gift med litteraten Viggo F. Møller, der var en betydende skikkelse for tidens lyrikere i sin rolle som redaktør af tidsskriftet "Vild Hvede", der lagde papir til nye talentfulde forfattere som bl.a. Halfdan Rasmussen. Der var stor aldersforskel på parret, og ægteskabet gik da også i opløsning efter kun to år, men hun blev gift i alt tre gange mere, sidst med Ekstra-Bladets kradsbørstige redaktør Victor Andreasen.

Det var mildest talt ikke et helt almindeligt ægteskab, men de stormfulde højder - og dybder - brugte hun også i sit forfatterskab, blandt andet i de selvbiografiske bøger "Gift" - der spiller på den dobbelte betydning, at en af hendes ægtemænd, lægen Carl Ryberg, introducerede hendes til narkotiske stoffer - og "Vilhelms værelse", der blandt andet giver et indblik i forholdet til Victor Andreasen og til de mange psykiske nedture, der førte til gentagne indlæggelser på lukket afdeling - og til sidst hendes selvmord i Dyrehaven i 1976.

Men var Tove Ditlevsen en fremmed, utilpasset fugl på det litterære parnas, fejlede hendes folkelige gennemslagskraft ikke noget. Hendes bøger blev solgt i titusindvis, og i en del år var hun en meget populær bestyrer af en brevkasse i Familie-Journalen, hvor hun bramfrit gav sine livsråd til de læsere, der skrev til hende. Og viste hende som et hudløst ærligt menneske, der kunne tale lige ind i hjertet på sine læsere - selv om hendes eget liv stod i flammer.

Tre du skal læse
 Tove Ditlevsen skrev både digte, romaner, noveller og essays. Vi har bedt forfatteren Jens Andersen pege på tre bøger af Tove Ditlevsen, som du skal læse, hvis du vil tættere på forfatterskabet:

1. "Samlede digte" er virkelig et must. Der kan man følge hele hendes liv i fortættet lyrisk form.

2. "Gift" - den uforskammede, men stærkt underholdende selvbiografi, der hudfletter hendes tre første ægtemænd, de stakler!

3.  "Ansigterne" og "Vilhelms værelse", de to romaner, der handler om hendes fjerde og sidste ægteskab - og ikke ligner noget som helst andet i dansk litteratur.

Vil du læse mere om Tove Ditlevsen, har Jens Andersen skrevet biografien "Til døden os skiller" og Karen Syberg "Tove Ditlevsen - myte og liv". Desuden har Gyldendal i anledning af 100-året udsendt "Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø", som er et nyt udvalg af hendes digte, udvalgt af forfatteren Olga Ravn.

 

100-året for Ditlevsen: Hun skrev bedst midt i sit livs rygende ruin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce