Over halvdelen af de fynske 9. klasses elever tager 10. klasse med i år.
Efter et årti med faldende tilgang til landets 10. klasser, går udviklingen nu den anden vej.

Knap halvdelen af landets 9. klasses elever tager nu 10. klasse med, og på Fyn vælger hele 56 procent at fortsætte et år mere i grundskolen, skriver Fyens Stiftstidende tirsdag.

Politikerne på Christiansborg har ellers haft stor fokus på at få de unge hurtigere i gang med en uddannelse. Charlotte Dyremose (K), formand for Folketingets uddannelsesudvalg, mener, at 10. klasse bare forsinker processen for en lang række unge.

- Vi vil hellere målrette 10 klasse mod de elever, der ikke er klar til at tage en ungdomsuddannelse, siger hun.

Ikke nødvendigt

Også i erhvervslivet ærgrer man sig over udviklingen. Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i Dansk Industri, mener ikke, det er nødvendigt, at så mange går i 10. klasse og advarer om, at det kan koste på velfærden.

- Jo flere, der vælger 10. klasse, jo flere kommer forsinket ud på arbejdsmarkedet. Som ansvarlig politiker i det her land må det være vanskeligt at se så mange penge gå til eksempelvis ophold på efterskoler, når det måske ikke er nødvendigt, mener hun.

Omvendt mener centerleder John Vilhelmsen fra Ungdommens Uddannelsesvejledning i Odense og Omegn, at 10. klasse er godt for de unge.

- Det kan ikke nytte noget at skubbe de unge for hurtigt igennem. Vi er nødt til at tage ansvaret på vores skuldre, så de unge ikke skifter fra det ene grundforløb til det andet. 10. klasse er med til at gøre dem mere modne og uddannelsesparate, siger han.
  • Fyens Stiftstidende