Her strømmer nye beboere til: Når det regner på Aarhus, drypper det på Horsens.

Vækstcenter: I Horsens vokser befolkningen næsten lige så hurtigt som i Aarhus. Om ti år bor der 97.648 mennesker i Horsens Kommune, og det er 9,7 procent flere end i dag.

I hvert fald hvis man skal tro Danmarks Statistiks nye fremskrivning, og det kan man roligt gøre, mener kommunaldirektør i Horsens Kommune, Niels Aalund. Han tror nærmere, at statistikerne skyder for lavt:

- Vi har i snart ti år ligget og kæmpet med Aarhus om at vokse mest. Jeg kunne godt forestille mig, at vi kommer til at blive endnu flere, end Danmark Statistiks fremskrivning viser. Der er i hvert fald ting, som de ikke har med i fremskrivningen, siger kommunaldirektøren og peger på en udbygning af havnen.

Fremskrivning af befolkningstallet

Befolkningsfremskrivningen er en teknisk beregning af en prognose, der i høj grad er baseret på forudsætninger om tidligere års dødsfald, fødsler, ind- og udvandringer samt til- og fraflytninger mellem landsdele og kommuner. Fremskrivningen er derfor ikke en forudsigelse af, hvordan Danmarks befolkning faktisk vil se ud i fremtiden.Grundlaget for fremskrivningen vil ændre sig fra år til år, og beslutninger og hændelser i ind- og udland kan ændre resultatet både på nationalt-, landsdels- og kommunalt niveau.

Kilde: Danmarks Statistik

Niels Aalund erkender, at en stor del af grunden til vokseværket skyldes, at der ikke er langt til storebror i Aarhus ad motorvejen:

- Vi ligger godt, og det er helt klart en af forklaringerne. I Horsens kan man spare cirka 1,4 millioner på et parcelhus i forhold til, hvis man skulle købe et i Aarhus. Det tæller, siger Niels Aalund.

Det er dog ikke den eneste forklaring:

- Hvis ikke folk kunne lide at bo i Horsens, så valgte de nok en af de andre byer, siger han.

U2 og Bowie

Men Horsens er populær for tilflyttere, og det tog for alvor fart, da Horsens fik ry som kulturel koncertby ved at trække kunstnere som Bob Dylan, Rolling Stones, David Bowie og U2 til byen, der før mest var kendt for sit statsfængsel.

Og i dag er det ikke bare byen Horsens, der trækker folk til. Også omegnsbyer som Brædstrup, Lund, Gedved og Egebjerg er blevet populære byer at bosætte sig i, oplyser kommunaldirektøren.

De mange nye borgere stiller også krav om bedre veje, flere cykelstier og busser.

- Vi har lige sat en halv milliard af til en ambitiøs trafikplan, og vi er også en af de få kommuner, der investerer i nye børneinstitutioner. Og på havnen vil der blive bygget boliger til 5.000 mennesker i løbet af de næste 5-10 år, siger Niels Aalund.

  • Byrne_Tommy_(2015)_004

    Af:

    Tommy er journalist på samfundsredaktionen og arbejder med stofområder som politik, sundhed og uddannelse. Han har tidligere arbejdet på erhvervsredaktionen og har også vikarieret som politisk reporter på Christiansborg. Tommy er gift (for anden gang), har to børn og bor mest i Odense men også på Langeland, hvor de har et fritidshus i Lohals.