- Vi må lægge en plan

Kristian Thulesen Dahl sammenlignede Dansk Folkepartis rolle med den lille hjælper, som tegneseriefiguren Georg Gearløs søger til, når han er i problemer. - Det hører med til historien, at Georg Gearløs kun havner i alvorlige problemer, når han ikke lytter til "lille hjælper", advarede DF'eren.
Foto: Anders brohus

- Vi må lægge en plan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvsikkerheden fejlede ikke noget, da statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i går havde indbudt Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt, Kristian Thulesen Dahl (DF) og Søren Søndergaard til at diskutere EU på Venstres EU-træf.

Men debattens forløb afslørede, at de ellers så scenevante politikere i disse dage bevæger sig rundt på en ny bane i stedet for den sædvanlige diskussion om de danske forbehold. I stedet for ja-sigerne mod nej-sigerne blev det et spørgsmål om, hvem der støtter den stramme danske udlændingepolitik, og hvilken rolle, EU og ikke mindst EF-domstolen egentlig bør spille.

Helle Thorning-Schmidt lagde ud med at indbyde statsministeren til tæt samarbejde om at finde en ny løsning på udlændingepolitiken efter de seneste ugers polemik om, hvor let de danske regler kan omgås ved at bruge EU's regler om fri bevægelighed, samt den nylige EF-dom, som har gjort det muligt at blive familiesammenført med en person, som befinder sig ulovligt i Europa.

- Du bliver ved med at sige, at det kun drejer sig om et hjørne af den danske udlændingepolitik, men hvis 24 års-reglen smuldrer ved, at folk bare kan tage 14 dage til Sverige, så er det jo meget større end en enkelt dom fra EF-domstolen, og så er vi nødt til at kigge på det og finde en løsning, så vi undgår de dårlige familiesammenføringer og tvangsægteskaber, sagde Helle Thorning- Schmidt, som sammen med Søren Søndergaard gentagne gange efterspurgte, hvilken retsstatus der egentlig gælder for udlændingepolitikken i øjeblikket.

- Jeg forstår ikke, hvordan statsministeren kan blive ved med at sige, at vi skal respektere EF-domstolens afgørelser og på den anden side sige, at den danske udlændingepolitik ligger fast. De to ting hænger ikke sammen, sagde Søren Søndergaard.
- Dansk Folkeparti
- Dansk Folkeparti "vil hjælpe" mig til at komme i fængsel i Luxembourg, eller hvor det nu er, ved at trodse EF-domstolens dom. Det er ikke rigtig nogen hjælp, sagde statsministeren til stor morskab for de 400 Venstrerødder.
Foto: Anders Brohus

Lille hjælper

Ligesom Helle Thorning-Schmidt skiftedes Kristian Thulesen Dahl til at kritisere regeringen og tilbyde sin hjælp, idet han sammenlignede Dansk Folkepartis rolle med den lille hjælper, som tegneseriefiguren Georg Gearløs søger til, når han er i problemer.

- Det hører med til historien, at Georg Gearløs kun havner i alvorlige problemer, når han ikke lytter til "lille hjælper", advarede Kristian Thulesen Dahl.

Anders Fogh Rasmussen kvitterede med tørt at konstatere, at det vist påhviler regeringen selv at finde en løsning, medmindre Helle Thorning-Schmidt havde noget konkret med i posen, som kunne bruges til en fælles plan for at sikre den danske udlændingepolitik.

- Og Dansk Folkeparti "vil hjælpe" mig til at komme i fængsel i Luxembourg, eller hvor det nu er, ved at trodse EF-domstolens dom. Det er ikke rigtig nogen hjælp, sagde statsministeren til stor morskab for de 400 Venstrerødder.

I stedet tilbød han Dansk Folkeparti at stemme ja til at komme af med retsforbeholdet, hvis de ønskede at hjælpe.

Debatten bød ikke på andre løsninger end den, som statsministeren hele tiden har fastholdt, nemlig at gå til de øvrige EU-lande for at få ændret reglerne, så det igen er en betingelse at få lovligt ophold i Europa for at få familiesammenføring.

- Men hvad skal så gælde i de næste mange år, indtil der eventuelt er fundet en løsning? ville Søren Sønder- gaard vide - uden dog at få et klart svar.

Forvirring

Til gengæld kunne Anders Fogh Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt slå pjalterne sammen om at forsvare EF-domstolens eksistens, mens både Kristian Thulesen Dahl og Søren Søndergaard allerhelst så et snarligt dansk opgør med domstolens "aktivistiske linje".

Efter debatten konstaterede Helle Thorning-Schmidt, at det overhovedet ikke står klart, hvad der egentlig er den danske udlændingepolitik i øjeblikket.

- De borgere, det her vedrører, må være meget forvirrede. Statsministeren har næsten fortjent at sidde i Udlændingeservice en uges tid og rådgive danskerne om, hvad deres retsstilling egentlig er.

- Vi må lægge en plan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce