Flere pædagoger af hankøn er en rigtig god ide - men pas på med kvoter, siger én af de få mandlige vuggestuepædagoger på Fyn
De Radikales forslag om at lave kønskvotering på seminarierne for at få flere mandlige pædagoger i landets vuggestuer og børnehaver er ikke løsningen. Det vil blot gøre det endnu sværere at rekruttere unge til faget. Det mener Thom Thomsen, der er én af landets få mandlige vuggestuepædagoger.

- En kønskvotering på seminarierne vil næppe give flere mandlige ansøgere. Hvis man ikke brænder for faget, så søger man heller ikke ind på seminariet, siger han.

Thom Thomsen mener, at det handler om at gøre mændene mere synlige i hverdagen, og det er ikke mindst en opgave for pædagogernes eget fagforbund, BUPL.

Han understreger dog, at tanken om flere mandlige pædagoger i institutionerne er en rigtig god ide.

- Vi er i klar modvægt til det kvindelige pusse-nusse-gen, og min egen oplevelse er, at forældrene er glade, når begge køn er repræsenterede på stuen, siger Thom Thomsen, der til daglig arbejder i Børnehuset Børneborgen i Odense.

Forskel på kønnene

Han er overbevist om, at børnene har bedst af at være sammen med både kvinder og mænd.

- Vi laver de samme ting, men nogle børn er vildere end andre, og mænd har en anden tilgang til opgaverne. Hvis du spørger mine kolleger, vil de sandsynligvis sige, at jeg er mere vild - måske for vild. Men det giver nu engang børnene en oplevelse af, at der også er forskelle på kønnene, siger han.

Og de er der under alle omstændigheder, for mænd og kvinder arbejder ikke ens.

- Jeg lader nok børnene bevæge sig mere ude. Og de får lov til at prøve flere ting af, inden jeg griber ind i situationer, hvor kvinderne har en tendens til at være mere beskyttende, siger den 39-årige vuggestuepædagog.

Samtidig er det godt for de voksnes klima på arbejdspladsen, når kønnene er blandede.

- De steder, hvor der kun arbejder kvinder, bliver der ofte lagt mere vægt på kreative ting. Så sidder børnene og pusler eller tegner. Vi kaster mere rundt med ungerne, og begge dele har en styrke, siger Thom Thomsen, og fortsætter:

- Men det giver også en anderledes dynamik. Når der er mange kvinder sammen, bliver det hurtigt til noget indspist fnidder. Derfor er det vigtigt med et mandlig modvægt, hvor en spade er en spade, og en skovl er en skovl, siger han.

Vuggestuer eller ej - i det hele taget er efterspørgslen efter mandlige pædagoger stor.

- Selv om det er stemplet som et kvindefag, så er der masser af muligheder for mænd.

- Og derfor skal vi være mere synlige for eksempel i gymnasierne og på uddannelsesmesser, hvor de unge færdes, siger den mandlige vuggestuepædagog, der ikke har planer om at skifte job foreløbig.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Kun 39 mandlige pædagoger i danske vuggestuer

Kun 39 mandlige pædagoger i danske vuggestuer

Hvordan får vi flere mænd i vuggestuer og børnehaver?

Hvordan får vi flere mænd i vuggestuer og børnehaver?

Hvad gør vi ?