- Tiden kan godt føles lidt lang


- Tiden kan godt føles lidt lang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BESØG: Marie Klint har passeret de 100 år, men hjerte og humør tikker fint videre

Der går godt nok noget tid mellem trykket på dørklokken og Marie Klints opdukken bag glasdøren.

Men når Marie Klint åbner døren, sker de med et bredt smil. Også selv om den lille dame ikke længere har så let ved at se, hvem der præcis skjuler sig ude i de tåger, som de 102 år gamle øjne efterhånden slører verden med.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor sådan en gammel husmandskone er så interessant!, siger hun ydmygt, men besøget passer tydeligt den velklædte og -friserede ældre dame åbenlyst glimrende.

Humøret fejler ingenting, og hun foreslår straks fotografen i stedet at tage et billede af det kæmpeløg, hun for nylig købte nede i havecentret ved Langeskoven.

Rollatoren kommer til side og Marie Klint sætter sig ved spisebordet midt i stuen. Overalt omkring hende kigger familiemedlemmer ned fra små rammer.

Nogle af fotografierne er falmede og fra en fjern tid, mens portrætterne af de seneste oldebørn er sort-hvide på den moderne måde.

Undersøger gener

Otterups Kommunes ældste beboer har ingen god forklaring på, hvorfor netop hun skulle passere de hundrede år. Nogle forskere inde fra Odense er godt nok i gang med at undersøge hendes gener - Marie Klint har nemlig fire søskende fra 86 år og opefter, der alle er i live - men selv tror hun måske, at kosten har betydet noget.

- Jeg har altid spist mange grøntsager. Min far havde en fin urtehave, så det har jeg gjort siden jeg var lille, siger Marie Klint, der prøvede at ryge som ung, dengang pakken kostede 10 øre.

- Men det smagte af pommern til, så det holdt jeg mig fra siden.

Dagen lidt lange

Hendes gode humør falmer en smule, når man spørger hende til, hvordan det er at blive så gammel. Tiden kan godt føles lang, siger hun. Hendes mand gik bort i 1979, og siden da er alle hendes venner gået samme vej.

På den anden side vil hun ikke beklage sig, for fysisk går det faktisk meget godt. Rollatoren fører hende omkring, selv om det ikke går så hurtigt, og hænderne, der gjorde rent i en menneskealder, er stadig slanke og stærke.

Synet er et større problem, men når hun hver uge spiller whist i omsorgshjemmet, er de andre ældre gode til hjælpe hende, hvis øjnene ikke af sig selv kan finde frem til kulør og størrelse. Hun ser også godt nok til at holde hjemmet pænt, gøre rent og lave mad til sig selv, også selv om maden heller ikke bliver så god som i gamle dage.

Og gamle dage er der mange af.

Fra husmandsstedet med ni tønder land i Nislev gennem et helt liv til den lidt for stille hverdag på den anden side af de 100.

- Tiden kan godt føles lidt lang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce