Politik

På Folketingets officielle åbningsdag i dag har unge aktivister planlagt at afholde en demonstration, hvor de lukker Folketinget.

Aktion: Høje etagehuse omkranser ens krop, mens man slalommer sig ned ad fortovet, lige indtil Nørrebros murstensrøde vægge åbner en dør op til himlen og et væld af graffitifarver.

Her er lige pludselig intet etagehus. Vi står på en tom grund, Jagtvej 69, hvor det autonome fristed Ungdomshuset tidligere lå.

"Ungeren" blev revet ned 2007 efter intense gadekampe mellem aktivister og politi, men grunden bliver stadig brugt som mødested af en gruppe unge, der kalder sig Party Rebels.

Hvem er Party Rebels?

Party Rebels er en aktivististik gruppe med cirka 10 aktive unge medlemmer i kernen, som vil blande demonstrationer med fest og sjov. Det vil ved at gøre oprør festlige med kreative indslag - eller afholde fester, hvor overskudet går til grupper, der kæmper for en bedre verden.Deres fokusområder er blandt andet øget social og økonomisk ulighed, flygtningekrisen samt at polikere prioriterer profit over mennesker, miljø og klima.

De skønner, at der dukker 300 mennesker op til demonstrationen "Folketingets Lukningsdag" den 3. oktober.

På deres Facebook-side skriver de: "Vi forhandler ikke med systemet og vi er trætte af at spøge om lov! Kom og vær med!"

I dag har de samlet sig omkring en bålplads for at snakke om, hvor de skal sætte plakater op med oplysninger om deres næste aktion "Folketingets Lukningsdag".

Det sker i dag den 3. oktober, hvor Folketinget officielt åbner. Eller måske ikke. For aktivisterne vil forsøge at blokere flere udgange med blandt andet afspærringstape, cykellåse og kreative barrikader.

Politikkerne lytter ikke

- Vi gør det for at sige fra. For at sige at vi ikke mener, at der er nogen, som repræsenterer os. Der er ikke nogen, som repræsenterer folket.

Med ivrig gestikuleren forklarer en langhåret mand, Erik Storrud, hvorfor Folketinget skal lukkes. Tæt på sidder en ung fyr med en sort kasket med en femtakket rød stjerne, en såkaldt kommunistkasket, trukket ned over ørene.

- Der skal komme nogle ordentlige løsninger. Man kan se i samfundet, at det begynder at gå ned ad bakke. Vi gør det for at sige, at nu er det nok, istemmer Thomas Hansen og fortsætter:

- Det er et stærkere symbol, hvis nogen gør noget fysisk.

- Det er vigtigt, at vi får vist vores utilfredshed. Får skabt en debat om nedskæringer og karrierepolitikere, siger Lauritz Haveman langsomt og tydeligt.

Det er de svage og folket, de råber op for, fortæller de. De hjemløse, flygtningene, kontanthjælpsmodtagerne, de unge, de ældre. Folket, som de mener politikerne ignorerer for i stedet at tænke på profit og næste valgs stemmer.

- Der er ligesom to retninger inden for Party Rebels, forklarer Erik Storrud.

- For det første kritiserer vi højrefløjen, som har gjort samfundet ringere. For det andet kritiserer vi systemet, hvor magten forsvinder fra folket. Det første kan løses i systemet. Men det kan det andet ikke.

På kant med systemet

Da Party Rebels har fortalt om deres aktion i cirka 20 minutter, banker systemet på deres dør.

To politibetjente nærmer sig de fem personer langsomt, men sikkert. En kvinde fra flokken går dem i møde, men er ikke andet en et bump på deres planlagte rute mod gruppens samlingspunkt - bålet.

- I ved vel godt, at man ifølge loven ikke må have åben ild, siger en politimand bestemt.

Rapt svarer Erik Storrud tilbage:

- Men det brænder jo ud lige om lidt. Lad os nu bare forsætte det her.

- Vi skal jo nok sikre, at det bliver slukket. Det har vi gjort mange gange før, slår Thomas Hansen fast over for politiet.

Situationen afventer spændt sin kulmination. Kvinden udleverer sine oplysninger. Politibetjenten slynger bestemmelser ud fra loven og cementerer med en fast frase:

- Det er ikke nogen undskyldning. For det er ikke lovligt. I skal slukke det. Med det samme.

Efter endnu et par ordudvekslinger overhældes bålet med appelsinsodavand, og politiet begynder at bevæge sig væk fra grunden. Imens forklarer Erik Storrud:

- Man kan jo sige om situationen, at den almene borger jo nok er meget høflig... Men det er vi ikke. Så skal de genvinde noget kontrol.

Da politiet er ude af syne, siger Lauritz Haveman kækt:

- Skal vi starte det op igen?

Festlig men seriøs protest

Party Rebels blev til ved en demonstration ved Folketingets åbningsdag sidste år. Her fik fire venner idéen om at gøre demonstrationer spændende igen.

- Vi vil gerne gøre det sjovere at demonstrere. Politik og kultur er ikke uforeneligt, fortæller Erik Storrud.

For eksempel har en asylgruppe, som også deltager i demonstrationen, valgt at blokere en indgang ved ikke at lade politikere passere, medmindre de har bestået en danskhedstest.

Men selv om humor og sjov er i fokus, hedder gruppen trodsalt også Rebels - målet er at lukke Folketinget.

- Jeg giver en highfive, hvis nogen når hen til nogen af dørene, storgriner Erik Storrud.

Om de gør det, er det store spørgsmål. For Party Rebels har hverken anmeldt eller fået tilladelse fra politiet til at afholde demonstrationen, fortæller han:

- Vi får ikke en tilladelse, hvis vi spørger om lov. Det er vigtigere at sige fra.

- Men vi tager kontakt til politiet, hvis de kommer. Men de kan i princippet ikke gøre noget, fordi vi har forsamlingsfrihed, forklarer Lauritz Haveman.

Til spørgsmålet om, hvad de gør, hvis politiet kommer, siger Erik Storrud:

- Så bliver det en spændende dag. Så bliver der konflikt.

- Det er ikke til at forudse, hvad der kommer til at ske. Vi er dog ikke voldelige, fortæller Lauritz, hvortil Erik siger:

- Men vi er ikke imod civil ulydighed.

De fem unge aktivister rejser sig og samler en bunke af sort-hvide plakater op. Derefter begiver de sig ud fra Jagtvej 69 for at opfordre resten af folket til at råbe og protestere. Til at lukke Folketinget ned.

  • 3305486

    Af: