- Ledelsen har malet et skønmaleri

Jytte Kristensen, næstformand i Dansk Sygeplejeråds syddanske kreds, og Kirsten Nikolajsen, fællestillidskvinde for over 3000 sygeplejersker på Odense Universitetshospitals adresser i Odense, Svendborg og Nyborg mener, at overbelægning på afdelingerne er til skade for såvel patienter som de ansatte.
Foto: Yilmaz Polat

- Ledelsen har malet et skønmaleri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det passer ikke, når ledelsen på Odense Universitetshospital siger, at massiv over-belægning stort set ingen konsekvenser har, lyder det fra repræsentanterne for over 3000 sygeplejersker på de fynske sygehuse

Det har ingen - eller i hvert fald meget få - konsekvenser, at der ofte er flere patienter på en sygehusafdeling, end afdelingen og antallet af medarbejdere egentlig er gearet til. Sådan har det lydt fra ledende overlæger og en sygehusdirektør på Odense Universitetshospital undervejs i avisens artikelserie "En hverdag med overbelægning".

Men ledelsens udlægning af virkeligheden stemmer ikke overens med den virkelighedsopfattelse, sygeplejerskerne på Odense Universitetshospital sidder med.

- Det, vi har læst, er ærlig talt et skønmaleri. Det har provokeret mange af de sygeplejersker, jeg har talt med. Flere har reageret ved at sige, at ledelsen befinder sig langt væk fra virkeligheden, siger Kirsten Nikolajsen, der er fællestillidskvinde for over 3000 sygeplejersker på Odense Universitetshospitals adresser i Odense, Svendborg og Nyborg.

- Det er rigtigt, at der meget sjældent ligger patienter på gangene, men sygehuset har løbende nedlagt senge, så i stedet placerer man de ekstra patienter på tomme stuer, hvor der tidligere har været sengepladser. På den måde bliver overbelægningen usynlig. Men personalet mærker det, og patienterne mærker det, siger Kirsten Nikolajsen.

Utryghed og frustration

Vi har sat hende og Jytte Kristensen, næstformand i Dansk Sygeplejeråds syddanske kreds, stævne, fordi de den 29. december havde et læserbrev i Fyens Stiftstidende under overskriften "Utryghed og frustration".

- Bliver personalets mulighed for at udføre arbejdet påvirket af, at der er 18 patienter på afdelingen i stedet for 14? Ja, selvfølgelig gør det en stor forskel", skrev Kirsten Nikolajsen og Jytte Kristensen som en direkte replik til ledelsens fremstilling af overbelægningens beskedne konsekvenser i avisens artikelserie.

På de tre fynske afdelinger med mest overbelægning er tallene ellers til at tage og føle på.

På et år har medicinsk afdeling i Svendborg, mave-tarm-medicinsk afdeling og reumatologisk afdeling, begge i Odense, haft mellem 126 og 147 dage med overbelægning.

- Det siger sig selv, at personalet på en afdeling med så mange dage med overbelægning ikke når de opgaver, personalet skal nå. Der bliver mindre tid til pleje og omsorg. Nye sygeplejersker bliver ikke ordentlig oplært, og der er ikke tid til faglig udvikling, som ellers ville kunne øge kvaliteten til gavn for patienterne, siger Kirsten Nikolajsen.

Snigende kynisme

Onsdag mødtes Kirsten Nikolajsen med tillidsrepræsentanterne fra de forskellige afdelinger.

- Og her kunne 10 nikke genkendende til, at der dagligt er patienter, som ikke får deres medicin til tiden, fortæller Kirsten Nikolajsen.

- Og vi taler ikke altid om en halv times forsinkelse, men om flere timer, siger hun og kommer med et konkret eksempel:

- Forestil dig, at en patient, som egentlig skal have smertestillende medicin klokken 8 om morgenen, først får den klokken 11. Tre timer, hvor patienten ikke bliver behandlet for sine smerter. Det er lang tid. Og man ved, at jo længere tid en patient ligger i ubehandlede smerter, des mindre effekt har medicinen, når den endelig bliver givet, siger fællestillidsrepræsentanten.

Både hun og Jytte Kristensen afviser, at de "klynker" over, at sygeplejerskerne har travlt. Det er en naturlig del af virkeligheden på et sygehus, at tingene fra tid til anden går rigtig stærkt, understreger de.

- Det er o.k., at tingene går for stærkt i en periode. Det kan vi godt holde til. Men det må ikke stå på uge efter uge, måned efter måned. Og det er desværre virkeligheden. Omsorgen ryger, arbejdsmiljøet bliver dårligt, og trivslen bliver dårlig. Og så er det, at kynismen kommer snigende, hvor den enkelte medarbejder kun har tid til at forholde sig til de mest nødvendige arbejdsopgaver, siger Jytte Kristensen, og Kirsten Nikolajsen supplerer:

- Og så kan det ske, at man som sygeplejerske kommer til at sige noget eller gøre noget, man ikke skulle have sagt eller gjort. Svare en patient eller pårørende i en uvenlig tone.

- Er forholdene værre nu, end de var for fem år siden?

- Ja, siger Kirsten Nikolajsen, der tidligere har arbejdet som kræftsygeplejerske.

- Der er skåret så mange senge væk i løbet af de seneste år. Men antallet af patienter er jo ikke faldet, siger Jytte Kristensen.

Ender galt

orsiTallene giver hende ret. Fra 2007 til 2012 er antallet af sygehussenge på landets medicinske afdelinger reduceret med 14,6 procent. I samme periode steg antallet af indlæggelser med to procent.

"Løsningen er ligetil: Der er brug for flere sengepladser - ikke færre. Personalet på mange sygehusafdelinger er i forvejen hårdt presset. Derfor skal flere patienter også udløse flere sygeplejersker. Vi skal have løst dette problem - det kan kun gå for langsomt".

Sådan sluttede Jytte Kristensen og Kirsten Nikolajsen deres læserbrev i Fyens Stiftstidende den 29. december.

Den løsning må de to dog spejde forgæves efter. Odense Universitetshospital søsatte i foråret 2015 en spareplan til 100 millioner kroner. En af årsagerne til nedskæringen er de konstant stigende udgifter til særligt dyr medicin.

Øvelsen, som blandt andet betyder, at en række sengepladser og 120 plejestillinger fjernes, er langtfra færdig. Og i dag, fredag, offentliggør Region Syddanmark et nyt sparekatalog, fordi der i løbet af det kommende år skal findes 187 millioner kroner på sygehusområdet.

- Hvor ender det her henne, hvis udviklingen fortsætter?

- Så ender det galt. Så ender det med at få regulære konsekvenser for patienternes sikkerhed, siger Kirsten Nikolajsen.

- Ledelsen har malet et skønmaleri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce