- Jeg har ikke tid til det her pjat: Skolepatruljer overfuses af vrede voksne

Hver tredje skolepatruljeelev har i løbet af 2017 oplevet, at en voksen bilist eller cyklist har skældt ud eller råbt ad dem. Foto: Rådet for Sikker Trafik

- Jeg har ikke tid til det her pjat: Skolepatruljer overfuses af vrede voksne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver tredje elev i en af landets skolepatruljer har oplevet at blive skældt ud eller har fået fingeren af en bilist eller cyklist. Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring vil lave en kampagne, som skal afhjælpe problemet.

Når skolepatruljer skal hjælpe de mindste skolebørn sikkert over vejen, når de skal til og fra skole, sker det ikke kun fredeligt og uden konflikter. Men det er ikke børnene internt, som bliver uvenner. Det er de voksne bilister og cyklister, som overfuser skolepatruljerne.

En undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring, viser, at hver tredje elev i en af landets skolepatruljer i løbet af 2017 har oplevet at blive råbt ad eller skældt ud af en voksen.

- Det er langt ude, at nogle voksne ikke kan styre sig og vise skolepatruljerne den respekt, som de fortjener, forklarer Karina Petersen, underdirektør i Rådet for Sikker Trafik.

Undersøgelsen er lavet blandt knap 1000 skolepatruljeelever landet over. Og den viser også, at et klart flertal af eleverne synes, at det er en vigtig opgave at skulle hjælpe de mindste skolebørn sikkert over vejen.

- Eleverne yder en frivillig indsats. Og det virker meget voldsomt på et barn at blive råbt ad af en voksen, fordi en bilist ikke kan vente de få sekunder, det tager at hjælpe skolens mindste over vejen, siger Karina Petersen.

Der kom en bil med høj fart, som bremsede hårdt op lige foran mig. Bilisten råber, at jeg skal flytte mig og giver mig fingeren.
- En elev, som har været med i undersøgelsen.

Gav os fuck-fingeren

I undersøgelsen har man bedt skolepatruljeeleverne forklare, hvad en ubehagelig eposide kunne være. Det er eksempelvis:

- En bilist kørte over vejen, selv om vi gjorde tegn til, at han skulle stoppe, siger en elev.

- Der var en bilist, der gav os fuck-fingeren, forklarer en anden.

Godt 20 procent af eleverne svarer, at det er en bilist, som volder dem problemer.

- Der kom en bil med høj fart, som bremsede hårdt op lige foran mig. Bilisten råber, at jeg skal flytte mig og giver mig fingeren.

Men også cyklister kan være ubehøvlede. 10 procent af eleverne har oplevet episoder med cyklister.

- En cyklist kørte ind i min arm og sagde: "Jeg har ikke tid til det her pjat", siger en skolepatruljeelev.

Kampagne og undervisning

I marts i år har Lærerstandens Brandforsikring spurgt 761 af landets lærere og forældre, om de oplever, at trafikanterne viser hensyn til de børn, der enten går eller cykler i skole. 20 procent svarede, at trafikanterne slet ikke eller i mindre grad viser børnene hensyn.

For at løse problemet vil Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring over de næste tre år sætte ind med en kampagne, som skal minde trafikanterne om, at de skal vise hensyn til børn og skolepatruljerne. Samt at det er vigtigt, at man følger skolepatruljernes anvisninger, når man møder dem i trafikken.

Også målrettet undervisning skal afhjælpe chikanen.

- Mange elever er glade for at være med i skolepatruljerne, og sådan skal det blive ved med at være. Derfor er det oplagt, at vi sætter fokus på respekten fra trafikanterne og samtidig klæder skolepatruljerne på, så de ved, at når en utålmodig bilist hidser sig op, så har det intet med skolepatruljen at gøre. Men fordi bilisten selv er træt, presset eller stresset, forklarer Mikkel Klausen, CSR-chef i Lærernes Brandforsikring.

- Jeg har ikke tid til det her pjat: Skolepatruljer overfuses af vrede voksne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce