- Jeg er god til mit arbejde

- Hver gang forhandlingerne er brudt sammen, har stemningen været mat og afdæmpet, men det har også givet os et bedre sammenhold, siger sygeplejerske Anne Louise Bødker. Hun håber, at konflikten finder en løsning, som både kan støtte og sikre faget.
Foto: Carsten Bundgaard

- Jeg er god til mit arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Konflikten har ændret Anne Louise Bødkers syn på arbejdet som sygeplejerske - hun er blevet fagligt bevidst

Hun har aldrig prøvet det før. Selv om Anne Louise Bødker har arbejdet som sygeplejerske i 19 år, er det første gang, hun har været med til at strejke.

- Mit område har ikke været udtaget ved tidligere konflikter, så det her er helt nyt for mig, siger sygeplejersken, der til daglig arbejder på børneambulatoriet på Odense Universitetshospital.

- I begyndelsen var der lidt forvirring. Hvad skal vi nu? Hvor går vi hen? Jeg sad med følelsen af at være sat udenfor. Det er jo her, jeg hører til, og pludselig måtte jeg ikke komme på min arbejdsplads, siger hun.

Men konflikten har givet den 43-årige sygeplejerske et nyt syn på faget, politikken og hele strukturen i det offentlige sygehusvæsen.

- Fagpolitik har aldrig interesseret mig. Da jeg valgte at blive sygeplejerske, handlede det ikke om løn men mere om de traditionelle kvindelige værdier, der er knyttet til faget. Men konflikten har gjort mig fagligt bevidst. Det er gået op for mig, hvor vigtig min funktion er, og jeg kan ikke undværes i det offentlige sygehusvæsen, siger Anne Louise Bødker.

Op- og nedture

Og mens konflikten nu går ind i sin niende uge, er hverdagen med et job fra 8 til 15 skiftet ud med strejkeaktiviteter og møder på Dansk Sygeplejråds strejkecafe i Odense.

- Det er et anderledes arbejde med frustrationer, op- og nedture. Hver gang forhandlingerne er brudt sammen, har stemningen været mat og afdæmpet, men det har også givet os et bedre sammenhold, siger børnesygeplejersken, der stadig prøver at finde sig selv i en hverdag, som er helt anderledes, end det hun er vant til.

- Som sygeplejerske går jeg hjem klokken 15, når jeg har fri. Som strejkende går jeg hjem og følger med i nyhedsstrømmen. Avisen bliver læst fra morgenstunden, men herefter er det tekst-tv, internet og nyhedsudsendelserne, der fylder fritiden, siger Anne Louise Bødker.

For strejkeaktiviteterne slutter ikke, hvor der tidligere var vagtskifte.

- Selvfølgelig er jeg mere hjemme, men mentalt er jeg på hele tiden - uanset hvor jeg er, og det er nyt for mig, siger hun.

Far på venteliste

Grundlovsdag tog de strejkende sygeplejersker turen til Skamlingsbanken, hvor statsminister Anders Fogh Rasmussen stod for talen. De hvide T-shirts blev luftet, og der blev skrevet postkort til finansminister Lars Løkke Rasmussen. Men grundlovsdag er også fars dag, og på vejen hjem fra Kolding valgte Anne Louise Bødker at aflægge et visit.

- Så skulle jeg sidde og forklare min far, der er erklæret Venstremand og står på venteliste, hvorfor han ikke lige kan blive opereret, selv om han har betalt skat hele sit liv, siger hun.

Den snak fortsatte langt ud på natten, og konflikten har givet hende masser af skyts og argumenter til diskussionen om ventelister, behandlingsgarantier og privathospitaler.

Gøder det private

- Dybest set er jeg engageret i det her, fordi jeg er bekymret for det danske sundhedsvæsen. Behandlingsgarantien er en udhuling og især nu, hvor vi har oparbejdet en stor pukkel. Og når man gøder det private marked med en måneds behandlingsgaranti for alle, så er det til en helt anden pris, end det koster i det offentlige sundhedsvæsen. Det bliver finansieret af os alle sammen, siger sygeplejersken, der alligevel ikke har tænkt sig at gå over på den anden side.

- For min store interesse er det forebyggende arbejde. Den slags laver de private hospitaler ikke, for det er der ingen penge i. De laver kun det, der er rentabelt, siger hun.

Vild for at komme på job

Som dagene går, begynder trætheden og savnet af den faste hverdag også at melde sig.

- Mest af alt har jeg lyst til at tage på arbejde og passe mine patienter og deres forældre. Faktisk er jeg er vild for at komme tilbage på arbejde. Jeg er god til det, og jeg ved, at der er nogen, som venter på mig. Men samtidig bakker jeg 100 procent op om vores organisation og strejken. For den er desværre nødvendig, siger Anne Louise Bødker.

- Jeg er god til mit arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce