Bank-analytiker Jacob Fage-Pedersen har taget orlov i otte uger for at passe sin ni måneder gamle søn Erik
Kan det virkelig være rigtigt? At den lille fyr med de store blå øjne har drillet sin far og været lidt umulig?

- Ja, det er rigtigt, ikke Erik? De første to dage, jeg var hjemme hos dig, var du lidt umulig.

- Men nu har du vænnet dig til, at det er mig, der passer dig, siger hans far kærligt og hælder lidt modermælkserstatning over den lune havregrød.

De tørre tal

Tallene fra Danmarks Statistik 2006 taler sit tydelige sprog:

Mens lavtuddannede mænd inden for forskellige sektorer i gennemsnit tager 24 dages barselsorlov, tager de veluddannede i lederstillinger 42 dage. 29 dage er gennemsnittet for mænd på jobmæssigt mellemniveau.

Uanset stillingsbetegnelse tager mænd ansat som undervisere kortest orlov, mens lederne inden for forsikringsbranchen gennemsnitligt tager den længste, nemlig 55 dage.

Mønstret med længst orlov til længst uddannede holder, uanset om man kigger på privatansatte eller offentligt ansatte.

Af statistikken kan man desuden se, at antallet af orlovsdage vokser proportionelt med fædrenes alder.

Kilde: danmarks statistik

Frokosten bliver serveret i det lyse køkken på Ternevej i den nordlige del af Odense, og drengen følger hver af sin fars bevægelser med stor interesse.

Beslutningen om at bankanalytikeren skulle tilbringe otte uger hjemme hos sin førstfødte blev taget for længe siden, og far og søn har hurtigt fundet deres rytme.

- Det er vist i virkeligheden sværere for hans mor at vænne sig til, end det er for os, griner Jacob Fage-Pedersen, mens han fører madskeen hen til den sultne.

Ritt sender mænd hjem

"Far Forever" står der på den tatovering, samtlige ansatte i Københavns Kommune for nylig fik med i lønposen som påmindelse om, at er man nybagt far, bør man også huske at holde de 14 dages orlov efter fødslen, som man har ret til. Det er overborgmester Ritt Bjerregaard (S), der ad den vej vil sende mændene hjem til babyerne og bleerne.

Munden glider op som på kommando.

Overenskomstens skyld

Det lå ligesom i luften, at Jacob skulle tage en del af barselsorloven, da hans kæreste Camilla blev gravid.

Han er uddannet nanofysiker og tiltrådte sidste år jobbet som analytiker i Fionia Bank efter flere år som lektor på DTU.

- Kort efter at jeg startede i mit nye job, meddelte min chef, at nu tog han tre måneders orlov og rejste ud med familien. Så jeg har følt mig på sikker grund, da jeg selv valgte at tage orlov, siger Jacob.

At det ofte er mænd som han med længere uddannelser i bagagen, der vælger at tage lang orlov, overrasker ham ikke.

- Det hænger formentlig sammen med den overenskomst, der er, og hos os er vi heldige. Vores overenskomst giver nybagte fædre mulighed for 10 ugers barsel ud over de fire, vi får i starten, siger han.

Men var økonomien ikke i orden, havde Jacob nok ikke været så skråsikker i sin beslutning om at passe Erik.

- Overenskomsterne skiller vandene, tror jeg. Havde alle fædre den samme mulighed, ville flere vælge at blive hjemme. Hvis flere skal med på vognen, kræver det lovgivning og større velvilje fra arbejdspladserne, siger Jacob.

Hjemme og dandere den

"Nå, skal du nu hjem og dandere den?", lød det mest almindelige spørgsmål fra kollegerne, men han har aldrig følt et pres fra den front.

Tværtimod har flere midaldrende fædre til teenagebørn glædet sig på hans vegne.

Nogle af dem, der ikke fik mulighed for at tage orlov, da børnene var små.

Selv om den for tiden står på bleskift og indkøb, slipper Jacob ikke sit job helt. Dagligt følger han kurser og aktiemarked - af interesse, siger han.

- Otte uger er passende. Jeg tror, når de otte uger er gået, er jeg ved at være moden til at komme tilbage til kollegerne, siger han og sender et blik til drengen bag det tandløse smil, der holder øje med ham ovre fra kravlegården.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Barselsloven - for mænd

Barselsloven - for mænd

Længden på hans barsel afhænger af hendes uddannelse

Længden på hans barsel afhænger af hendes uddannelse

Kend dine rettigheder