- Fuglefløjt har også sin pris


- Fuglefløjt har også sin pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MILJØOGFREMTID:Økonomer skal ikke prioritere verdens problemer, var budskabet fra konferencen "Global Ansvarlighed". En enkelt mener, at græsrødderne må acceptere tankegangen

Der var bred tilfredshed fra arrangørerne af "Global Ansvarlighed", da konferencen i Landstingssalen på Christiansborg i går eftermiddag var slut.

En lang række fremtrædende nationale og internationale politikere, debattører, repræsentanter for organisationer, direktører, universitetsfolk og andet havde stillet op som modtræk til Lomborg-konferencen "Copenhagen Consensus".

- Bjørn Lomborg har virkelig fået et godt modspil. Vi kan være tilfredse, erklærede Kenneth Haar fra organisationen Attac, der var medarrangør.

Målet med konferencen var at "fastholde visionen om bæredygtig udvikling som princip for verdens fremtid". En direkte torn i øjet på "Copenhagen Consensus", hvor økonomer skal prioritere en række af verdens største problemer.

Det skal økonomer ikke, var det gennemgående budskab på modkonferencen. Verdens problemer er ligeså meget sociale og moralske problemer, som ikke bare kan løses ved cost-benefit-analyser, hvor økonomiske fordele og ulemper afvejes. Og slet ikke af økonomer udelukkende fra de rige, vestlige lande. Udenrigsminister Per Stig Møller (K) afviste dog allerede i sin tale ved åbningen, at det er så enkelt.

- Miljø og økonomi skal ses i sammenhæng med udviklingen af befolkning, økonomi, økologi, demokrati og menneskerettigheder. Det svære for politikerne er at løse de mange problemer i sammenhæng. Økonomien indgår, når problemerne skal prioriteres, så de største løses først.

Mens Bjørn Lomborg har flere nobelprismodtagere blandt deltagerne i "Copenhagen Consensus", har "Global Ansvarlighed" også været i stand til at tiltrække "tunge drenge".

Vestens blinde tro

Præsidenten for Worldwatch Institute advarede mod Vestens blinde tro på økonomisk vækst som en kilde til fortsat lyksalighed, mens direktøren for FN's miljøprogram, Klaus Töpfer, advarede om, at det ikke kan lade sig gøre, at ulandene først vil være rige, inden de løser miljøproblemerne. Problemer med miljø og fattigdom bør løses samtidig, var budskabet.

EU's miljøkommissær, Margot Wallström, bakkede op om begrebet bæredygtig udvikling. Et begreb, påpegede hun, som har overlevet kritik og angreb i 18 år og senest blev fastholdt i 2002 ved topmødet i Johannesburg.

- Det skyldes, at der er mere i livet end penge. Der er brug for en holistisk angrebsvinkel, som viser en ny vej frem, hvor økonomisk vækst støtter sociale fremskridt, og miljøpolitik skaber nye job, sagde hun på konferencen.

Der var mange flotte ord, men også kritik af egne rækker.

Pia Olsen fra Danmarks Naturfredningsforening efterlyste, at konferencens deltagere turde tage ord som cost-benefit-analyser i deres mund.

- Det er klart, at ting koster. Og man kan godt sætte pris på mange ting i naturen. Sådan noget som fuglefløjt kan man godt sætte pris på, selv om man tit siger det omvendte.

- I områder med mange fugle stiger huspriserne. Som miljøbevidst må man acceptere tankegangen. Og den må vi så bruge til at vise, at det er vigtigt at have et godt miljø, sagde Pia Olsen, der i Landstingssalen ligeledes efterlyste politisk vilje til at gøre noget reelt ved miljøproblemerne.

- På den internationale scene er der masser af ord, men der mangler handling. Og det er verdens ledere ikke villige til, sagde Pia Olsen.

Hun ser derfor løsningen, hvor progressive kræfter træder sammen.

Virksomheder, kommuner og græsrødder, som gerne vil tage et ansvar og vise, at det godt kan lade sig gøre.

Der ER vilje

Skal man tro de politikere, som afsluttede konferencen - De Radikales Elsebeth Gerner Nielsen og Enhedslistens Pernille Rosenkrantz Theil - så er der vilje.

Også til at gribe i egen lomme for at bidrage til en løsning på verdens problemer.

I første omgang ved hjælp af en omlægning af skattesystemet og ulandsbistanden. Men Pia Olsen er svær at imponere.

- De Radikale har jo også siddet i regering.

- Jeg har set mange komme til magten, og så ikke fuldføre det. Der sker et eller andet, når man kommer til at sidde ved bordet i Danmark. Så er man ikke nødvendigvis så visionær, mener hun.

- Fuglefløjt har også sin pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce