- Det virker voldsomt: Enhedslisten beder Pape redegøre for nedgang i fynske betjente

Hvordan vil ministeren sikre, at politikredse som Fyns Politi leverer det, det skal, når mandskabet er kraftigt reduceret? Sådan lyder et af spørgsmålene, som Enhedslistens retsordfører Rune Lund vil stille justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Foto: Bax Lindhardt/Scanpix.

- Det virker voldsomt: Enhedslisten beder Pape redegøre for nedgang i fynske betjente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enhedslisten vil bede justitsministeren redegøre for situationen i den fynske politikreds, hvor der er blevet ti procent færre betjente på tre år. Socialdemokratiet foreslår at sætte midlertidigt ind med pensionerede betjente for at sikre, at borgerne føler sig trygge.

Får fynboerne den hjælp fra politiet, som de skal? Det spørgsmål lander snart på den konservative justitsminister Søren Pape Poulsens bord.

Det sker, efter Fyens.dk i weekenden kunne fortælle, at der er blevet markant færre politibetjente på Fyn i de seneste tre år, hvor antallet af årsværk er faldet med ti procent, mens flere kredse er gået frem.

Det var Enhedslistens retsordfører Rune Lund, der oprindeligt spurgte ministeren om politiets ressourcer i kredsene, og nu vil han bede Søren Pape Poulsen forholde sig til faldet i betjente blandt andet på Fyn.

- Det virker meget voldsomt. Færre betjente betyder mindre hjælp til borgerne, når der skal efterforskes voldskriminalitet, når der skal laves politiarbejde for at undgå indbrud, og når der skal laves forebyggende arbejde i skolerne, siger den fynskvalgte politiker, der kalder nedgangen en konsekvens af forkerte politiske beslutninger.

Konkret vil Rune Lund bede ministeren svare på, hvad han tænker om det store fald på Fyn sammenlignet med andre politikredse.

- Og så vil jeg bede ham redegøre for, hvordan han vil sikre, at borgerne i de kredse, hvor der er sket et stort fald, kan være sikre på, at politiet leverer det, politiet skal, når dets mandskab er kraftigt reduceret.

- Grænsekontrol er overflødigt

I forrige uge varslede justitsministeren et opgør med effektivisering og regneark til fordel for en øget tryghed. Politiet skal være tæt på borgerne, og Rigspolitiet skal nu kigge på, hvordan det kan opnås.

- Der skal også være en forståelse for, at det i et samfund betyder rigtig meget, at politiet er tæt på borgerne. Det skal ikke længere handle om at være maksimalt effektiv, men om at komme tættere på borgerne, sagde han til avisen Danmark og understregede samtidig politikernes ansvar for at have skabt den nuværende kultur.

En udmelding, som Rune Lund er glad for.

- Vi har hele tiden været meget kritiske over for centraliseringen i politiet, hvor der er lukket nærpolitistationer, og hvor politiet ikke er så tæt på borgerne, som man har været tidligere. Så hele tanken om at få politiet tættere på borgerne, støtter vi varmt.

Retsordføreren mener desuden, at den Christiansborg-dikterede grænsekontrol er en ineffektiv måde at bruge ressourcerne på, og at politiet selv burde have lov at fastlægge, hvordan opgaven skulle løses.

Også SF's fynske retsordfører Karsten Hønge mener, kræfterne kunne bruges bedre:

- Det her understreger vigtigheden af at få uddannet flere betjente, og at betjentene udfører politirelevant arbejde og ikke overflødige opgaver som grænsekontrol. Man bliver også nødt til at se på, hvordan man kan undgå at bruge så mange betjente på terrorsikring og andet, som måske kunne klares på andre måder af andre faggrupper, så politiet kan bruge tiden på opklaring af forbrydelser og på det almindelige politiarbejde.

- Sæt pensionerede betjente ind

Socialdemokratiets fynske retsordfører Trine Bramsen er ikke overrasket over faldet i antallet af fynske betjente, men påpeger, at der samtidig er oprettet flere centrale enheder, der er effektive i bekæmpelsen af blandt andet indbruds- og bandekriminalitet, og at partiet har presset på for at få uddannet flere betjente.

- Det skulle gerne udligne det, for det er ikke godt nok, at folk ikke oplever tryghed - for det er jo konsekvensen. Vi bliver nødt til at erkende, at dét at se en politibil og at have politiet tæt på er velfærd og giver tryghed, siger hun.

Indtil de nyuddannede betjente er mange nok, har Trine Bramsen foreslået politiforligskredsen at sætte ind med pensionerede betjente som et supplement.

- Følelsen af, at der er en betjent tæt på der, hvor man bor, betyder rigtig meget. Og der er blandt mange pensionerede betjente faktisk et ønske om at bidrage i den situation, vi står i lige nu.

Om den store nedgang i betjente på Fyn sammenlignet med flere andre kredse siger hun:

- Vi er på Christiansborg nødt til at overlade tilrettelæggelsen til fagpersonerne i politiet. Vi har set et fald i kriminaliteten på stort set alle områder på Fyn, og det er jo glædeligt. Det er vigtigt, at vi presser på fra politisk hold for at få uddannet flere betjente, men vi skal ikke detailstyre politiet.

- Det virker voldsomt: Enhedslisten beder Pape redegøre for nedgang i fynske betjente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce