Hverken virksomheder eller privatpersoner betaler det, de skylder staten i skat. Det betyder, at skattegælden igen stiger.

Danskernes skattegæld fortsætter med at vokse med milliarder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, skriver Avisen.dk. Fra 2015 til 2016 er skattegælden steget med 11,1 milliarder, og borgere og virksomheder skylder nu 65,9 milliarder kroner i skat.

Gælden i personskatter er steget fra 18,6 til 21,4 mia. kroner, mens virksomheders skattegæld i 2016 nåede op på 26,5 milliarder kroner - fem milliarder mere end året før. Resten af stigningen i den samlede gæld skyldes renter.

Danskernes samlede skattegæld

2013: 43,2 milliarder kroner
2014: 45,8 milliarder kroner
2015: 54,8 milliarder kroner
2016: 65,9 milliarder kroner


Kilde: Danmarks Statistik

Skatteadvokat og ekstern lektor ved Aarhus Universitet Torben Bagge mener, at danskerne udnytter et skattevæsen, som er presset i knæ og reelt ikke har et effektivt system til at indrive gæld.

- I virkelighedens verdens sker der ikke noget ved at skylde Skat penge. Hvorfor så egentlig betale? I sidste uge fandt vi ud af, at de ikke engang anmelder folk til Ribers. Så det tangerer et tag selv-bord, hvor dem, der ikke har lyst til at betale, bare kan lade være, uden at der sker det store, siger skatteadvokaten til Avisen.dk.

Skat har været skandaleramt i nu godt 10 år. Helt frem til 2013 havde Skat problemer med at få EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem) til at fungere, og da systemet, som blev indført i 2005, endelig kom i gang, lavede det så mange fejl, at skatteminister Karsten Lauritzen valgte at lukke det helt i 2015.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, finder det dybt problematisk, at gælder fortsætter med at stige:

- Det er et anslag mod borgernes tillid til vores fælles skattevæsen. Det kan føre til et tab af tillid og en mindsket skattemoral. Hvis man som jeg abonnerer på en solidarisk velfærdsmodel finansieret af fælles skattebetaling, så er det noget ret grundlæggende, der er på spil her, siger Jesper Petersen til Avisen.dk.

De Konservatives skatteordfører, Anders Johansson, påpeger, at der er ansat 2500 flere medarbejdere i Skat, så staben nu er oppe på 9000 personer. Derfor forventer han, at den negative udvikling er vendt, inden der igen kommer nye tal fra Danmarks statistik.

- Summen af tiltagene skulle gerne betyde, at vi snart vil se et dyk i gælden, siger han.

Skatteadvokat Torben Bagge ser Skats manglende evner til at opkræve penge som ødelæggende for vores velfærdsstat:

- Hvis den brede befolkning mister tilliden til systemet og tænker: "Hvorfor skal jeg egentlig betale, når min nabo ikke betaler?", så bryder vores samfundsmodel for alvor sammen. Som almindelig samfundsborger er det begrædeligt, for hele vores velfærdsstat er jo bygget op om, at der er en effektiv skattebetaling, siger Torben Bagge til Avisen.dk.

  • fyens.dk