- De pensioneres med ar på krop og sjæl


- De pensioneres med ar på krop og sjæl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Krig og tortur plager mange af de udlændinge, der må pensioneres i stedet for at arbejde

Mens stadigt færre danskere bliver førtidspensionerede, så er det stik modsat blandt indvandrere.

I Odense Kommune er der lige nu 1646 indvandrere fra ikke vestlige lande, som er på førtidspension. Det er en stigning på 50 procent på fem år, hvilket svarer til den gennemsnitlige stigning for gruppen på hele Fyn.

Der er dog en helt naturlig forklaring, mener Erik Simonsen (Liberal Alliance), der er rådmand for Odenses social- og beskæftigelsesområde:

- I Odense har vi de meget tunge grupper socialt set. Mange kommer med krigstraumer og helt uden kvalifikationer af nogen art. Det er meget svage og syge mennesker, og det er derfor vi har så mange førtidspensionister, siger han.

Beskæftigelsesminster Claus Hjort Frederiksen (V) er ikke tilfreds med, at flere udlændinge parkeres på passiv hjælp resten af livet.

- Hvis det er udtryk for, at man har opgivet at hjælpe disse mennesker ind på arbejdsmakedet, så er det en trist udvikling, siger ministeren blandt andet.

- Den kritik kan jeg afvise. Der er en klar lovgivning om, hvem der kan få pension, og den overholder vi naturligvis. Mange af de borgere, vi får hertil kommer med store ar på krop og sjæl, siger rådmand Erik Simonsen.

Claus Hjort Frederiksen mener, at der i visse forvaltninger er en tendens til ikke at gøre nok for at få alle i arbejde.

- Jeg har hørt nogle sagsbehandlere give udtryk for, at de har så mange sager, så når de kan rydde nogle sager væk på den måde, så formindsker de sagsantallet.

Hvad er det for nogle sagsbehandlere?

- Det kan jeg ikke huske. Jeg har læst det i en avis, at de sagde: Vi har så travlt. Hvis det er begrundelsen for at give en førtidspension, så er det en skidt begrundelse, siger ministeren.

Erik Simonsen slår dog fast, at det ikke er i Odense, de dårlige sagsbehandlere sidder.

Til gengæld er Odense belastet af at fungere som en magnet på mange indvandrere.

- Efter en treårige integrationsperiode, hvor flygtninge er bundet til en bestemt kommune, så søger de typisk hen til dem, de kender, og det er ofte i for eksempel Vollsmose, siger Erik Simonsen.

Odense Kommune har lige nu cirka 10.000 mennesker på førtidspension - heraf 1646 fra ikke-vestlige lande.

De kommuner, der er bedst til at begrænse antallet af førtidspensioneringer er Faaborg-Midtfyn og Nordfyn De tror dog ikke, at det er fordi de gør mere end andre kommuner. Derimod er de heldige at have flygtninge og indvandrere, der ikke er så traumatiserede eller kulturelt ligger tættere på Danmark.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender, at der kan være tilfælde, hvor førtidspensionering er nødvendig, men det skal være sidste udvej:

- Kommunerne må gøre sig klart, at rigtig integration i Danmark foregår ved at man får en berøring til det danske samfund. Hvis der er arbejdsevne tilbage, så skal man bruge kræfter på, at der bliver den livlinje til det danske samfund.

- Jeg kan frygte, at hvis man bare får en pension og bliver sat hen i sin lejlighed, så er integration i Damark blevet mere besværliggjort for den pågældende familie.

- De pensioneres med ar på krop og sjæl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce