Unge mennesker ville få et bedre forhold til deres egen krop, hvis alle vidste, hvordan en almindelig nøgen krop ser ud, mener antropolog og formand for Danske Naturister Mette Duekilde.

De nøgne og afklædte kroppe, vi ofte sammenligner os med, er veltrænede, solbrændte og velproportionerede modelkroppe. Det giver et unaturligt forhold til vores eget udseende, mener antropolog og formand for Danske Naturister Mette Duekilde.

- Vi synes jo, det ville være sundt, hvis der var mere fokus på den almindelige nøgne krop. Mange unge mennesker ved slet ikke, hvordan et typisk nøgent menneske ser ud, og så bliver de bange, når der pludselig er steder på kroppen, hvor de buler lidt ud, fortæller hun.

Naturisme

Ifølge den Internationale Naturist Federation er naturisme "en livsstil, hvor mennesker uden kønnenes adskillelse færdes uden tøj, når vejr og omgivelser gør det naturligt med henblik på øget selvrespekt, respekt for andre og for miljøet".


Naturisme har ikke noget seksuelt motiv eller udgangspunkt. Det er i stedet en opfattelse af nøgenhed - og ikke-påklædthed - som den naturlige og sunde tilstand for mennesker.

Den organiserede naturisme begyndte omkring år 1900 som en sundheds- og reformbevægelse til fremme af et naturligt syn på menneskets legeme.

Danske Naturister har cirka 1200 medlemmer. Der er syv regionale lokalforeninger, heraf én på Fyn.

Kilde: Danske Naturister m.fl.

Mette Duekilde forsøger som formand for Danske Naturister at fremme en større udbredelse og forståelse for det at være naturist.

- For os handler det om friheden til at være sammen i et fællesskab, hvor der ikke er nogen barrierer i forhold til det tøj, man har på. Vi kalder det et 'nøgent utvungent samvær', fortæller hun.

Mette Duekilde har en klar opfattelse af, at der hersker en større tolerance og accept blandt naturister.

- Hos os er alle lige, uanset hvordan vi ser ud. Vi har for eksempel en del handicappede og overvægtige medlemmer, og de bliver accepteret for dem, de er, og ikke for den måde, de ser ud. Det er en del af naturist-livsstilen, at man accepterer hinanden, fortæller hun.

I det ligger der også et oprør imod den gængse opfattelse af, hvad der er smukt, og hvad der ikke er.

- Alle ser forskellige ud. Der er uendeligt meget variation i forhold til penisstørrelser, brystfacon og så videre, og når man går nøgne rundt imellem hinanden, forsvinder opfattelsen af, at noget er mere rigtigt end andet, siger hun.

I Danske Naturister er der ikke nogen regler for, hvornår man skal være nøgen, og hvornår man ikke skal. Men det vil for eksempel ikke give mening at gå rundt med tøj på, hvis det er varmt udenfor.

- Hvis man er på en naturist-campingplads, så er der fordi, man har lyst til at være der på de samme præmisser som alle andre. Hvis der var en, der gik rundt med tøj på hele tiden, ville man få opfattelsen af, at vedkommende kun var der for at kigge på andre. Og det ville ikke være acceptabelt, forklarer hun.

Danske Naturister har omkring 1200 medlemmer. Der er en lille overvægt af mænd.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktion i Odense. Jeg skriver både til Fyens.dk, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har tidligere været mad- og boganmelder på avisen, arbejdet som webjournalist og været nyhedsredaktør på den tidligere radio Klubben i Fynske Medier, Jeg bor i Odense med min datter.

Mere om emnet

Se alle
Ny forening: Smid tøjet, fynboer!

Ny forening: Smid tøjet, fynboer!