Hva’ f..... er meningen med salater uden salat?

Tegning: Mikkel Damgaard Pedersen

Hva’ f..... er meningen med salater uden salat?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Salat-producent mener, det ville være mere forvirrende, hvis man ikke måtte kalde tunsalat for salat

Det er almindeligt kendt, at salat er sundt, især hvis man vil holde den slanke linje.

Men et enkelt blik ned i supermarkedernes kølediske kan få én til at undre sig - for hvad har de mayonnaisetunge makrelsalater, skinkesalater, tunsalater og hønsesalater med den knasende, grønne slags at gøre?

- Kristian Kornerup, administrerende direktør for Stryhn’s A/S og Graasten Salater, hvad fanden er meningen med at blande fisk og gris og høne med mayonnaise og så kalde det en salat?

- Jamen, hvad er salat egentlig, kan man spørge sig selv. For det lyder jo som noget med grøntsager i. Men det er oprindelig ikke tilfældet. Salat kommer nemlig af det italienske ord insalada, som betyder, at noget er indsaltet eller krydret. Sådan står der også i Nudansk Ordbog. En salat har altså ikke noget med grøntsager at gøre. Det er tilfældigt, at et grønt salathoved også hedder salat. Så det er en misforståelse, hvis man tror, det skal være grønt for at være en salat, svarer Kristian Kornerup.

- Der er jo mange, der er vokset op med, at en salat er grøn og med grøntsager, hvor bliver grøntsagerne af i jeres salater?

- Altså, italiensk salat, rødbedesalat, rejesalat og også tunsalat indeholder jo grøntsager, og der er også løg i skinkesalaten. Den eneste rigtige betegnelse for en blanding af rejer, mayonnaise og asparges er netop salat.

- Er du ikke bange for at vildlede forbrugeren ved at kalde jeres produkter for salater?

- Nej, fordi vi følger det danske sprog. Og betydningen er korrekt. Så hvis vi kaldte det noget andet end salat, ville vi nok vildlede mere.

- Så du har aldrig oplevet klager fra folk, som troede, de ville tabe sig ved at spise Graa­stens salater?

- Nej, det har jeg ikke. Vi har en varedeklaration på produktet, så kalorier og fedtindhold fremgår tydeligt. Det sjove er, at når man går ind på den smarteste juicebar eller café i København, så spiser gæsterne rejesalat og tunsalat. Så pålægssalaterne er en naturlig del af danskernes frokostbord. Også hos de helt unge. Og så længe man putter produkterne på godt brød, er det jo et sundt og nærende måltid, siger Stryhn-direktør Kristian Kornerup.

Hva’ f..... er meningen med salater uden salat?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.