Hva’ f..... er meningen med bandeord?!

Hva' f... er meningen med bandeord?
Foto: Gert Ejton

Hva’ f..... er meningen med bandeord?!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sgu, fuck, fanden og for pokker! Mange af os krydrer flittigt vores sprog med bandeord, men hvorfor gør vi egentlig det?

Du kender det: Du slår lilletåen på et af benene på spisebordet, smerten er ulidelig og du kan mærke, at en strøm af bandeord er på vej til at vælte ud af munden:

- For fanden i helvede, det gjorde kraftedeme ondt. Nu kyler jeg snart det skide bord ud, råber du måske.

- Marianne Rathje, du er sprogforsker ved Dansk Sprognævn - hva’ f..... er meningen med bandeord?!

- Dem bruger vi, når vi forstærker et udsagn eller giver udtryk for nogle følelser eller holdninger. Bandeord kan fungere som en slags ventil eller et signal til omverdenen om, at man mener noget på en bestemt måde. Og at man i øvrigt også er lidt rå eller sej.

- Hvornår er et ord et bandeord?

- Det er et godt spørgsmål. Man kan sige, at før et ord kan gælde som et bandeord, skal det have en eller anden form for tabutilknytning. Det kan være religion eller det man kalder kroppens nedre funktioner, altså seksualitet og afføring og den slags. Det kan også være sygdomme, for eksempel ”kraftedeme”, hvor det er sygdommen kræft, der ligger til grund.

- Der er mange meninger om, hvornår noget er et bandeord. For nogen er religion et tabu, så derfor er udtryk som ”for satan”, ”for fanden” og ”gud” regnet som bandeord. Nogen mener, at tiden er løbet fra de udtryk, der har noget med gud at gøre, så den slags ord er ikke længere er blasfemiske, For eksempel mener nogen, at ”sgu” ikke længere er et bandeord, mens andre mener, at det er.

- Hvorfor bliver folk stødt over bandeord?

- Det er på grund af tabuerne. Vi har ikke så meget lyst til at blive mindet om, at vi har nogle kropsfunktioner, der minder om noget dyrisk. Og det er der nogen, der bliver mindet om, når man siger ”fuck” eller ”skide”. Andre får ikke de associationer, fordi de bare ser ordet som et bandeord, der ikke har noget med kropsfunktionerne at gøre.

- Er der forskel på, hvad unge og ældre synes er bandeord?

- Vi er faktisk i gang med at undersøge danskernes holdning til bandeord. Generelt synes de ældre i højere grad, at religiøse bandeord, ”gud”, ”satan” og ”helvede”, er grimmere, end de unge synes. Og sjovt nok synes de unge, at udtryk som ”fuck” og ”skide” mere er bandeord, end andre generationer gør.

- Opstår der nye bandeord?

- Nej, det gør der faktisk ikke, ikke rigtige bandeord i hvert fald. Der opstår hele tiden nye skældsord, for eksempel ”luder” eller ”bøsse”, men det er faktisk sjældent, at der kommer et nyt bandeord, der slår bredt igennem. De nyeste er ”fuck” og ”shit”, og de har 20-30 år på bagen

- Hvordan kan det være, at der ikke er så meget fornyelse?

- Det må du nok spørge om. Det ved jeg faktisk ikke. Mange af dem, vi bruger, har 300-500 år på bagen, for eksempel ”for fanden” og ”for satan”.

- De har vist sig at være levedygtige, måske fordi de er så grundlæggende. Der er sket et lille skred, så vi inden for de sidste 100 år har fået flere bandeord fra kroppens nedre funktioner, altså ”skide”, ”pisse”, ”fuck” og ”shit”. Der sker altså noget med bandeordene, men det går langsomt.
Fakta
- Sjovt nok synes de unge, at udtryk som "fuck" og "skide" mere er bandeord, end andre generationer gør.

Hva’ f..... er meningen med bandeord?!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.