Årets hovednavn på Heartland skuffede ikke. Eddie Vedder sang, så engle måtte knibe en tåre. En række småkiks var ikke nok til at ødelægge helhedsindtrykket af en musiker i den absolutte superliga.

Den mest omtalte koncert på Fyn og måske endda i hele landet denne sommer foregik lørdag aften på Egeskov Slot på Fyn, hvor Pearl Jam-forsangeren Eddie Vedder gav sin første danske solokoncert. Hans navn på plakaten har været med til at sælge samtlige lørdags- og partoutbilletter på den blot to år gamle festival.

Jeg havde på forhånd sat mine forventninger nærmest urealistisk højt op, fordi Eddie Vedders stemme er helt i toppen af hierarkiet af mine vokalhelte. Der er et eller andet udefinerbart over hans stemme, som rammer mig med en styrke, ingen anden sanger kan matche. Muligvis er det inderligheden og fornemmelsen af, at hvert et ord behandles så nænsomt og seriøst, at det kunne være et spædbarn.

Efter at have hørt Eddie Vedders faste turnémakker Glen Hansard optræde, er der store forventninger til lyden. Da Eddie Vedder indleder den mere end to timer lange koncert med Pearl Jam-sangen "Sometimes", står det hurtigt klart, at vestkyst-vokalen har absolut idéelle arbejdsforhold. 15 meter fra scenen føles det, som den 52-årige sanger står få skridt foran mig. De mange inkarnede Pearl Jam-fans, der har hængt ud foran scenen i 10 timer, får dermed udbytte af ventetiden fra start. Spredt over hele sættet er ni af Seattle-gruppens sange, hvor Eddie Vedder kløgtigt har sorteret de allermest kendte Pearl Jam-sange fra, så man aldrig kommer i tvivl om, at det er en Vedder- og ikke Pearl Jam-koncert.

Det er interessant at høre sange som "Sometimes" og "Wishlist" fra albummene "No Code" og "Yield" i destilleret format kun akkompagneret af Eddie Vedders guitar. Alt overflødigt er skrabet væk, så ordene står knivskarpt over Lowland-scenen. Den kan godt være, at Eddie Vedder mellem sangene er lidt ufokuseret i sin løsslupne talestrøm, men så snart han begynder at synge, opstår der magi på splitsekunder. Jeg har ganske enkelt ikke fantasi til at forestille mig, at nogen blandt de 12.000 publikummere ikke har stået og tænkt, at det er én af de bedste sangpræstationer, de nogensinde har hørt.

En ukulele til Trump

Eddie Vedder er ikke lige så habil en guitarist som sanger. Og da han skifter til ukulelen, som han har indspillet et helt album med i fjor, går det - hvis ikke helt galt - så i hvert fald heller ikke ubetinget godt.

Heldigvis er det usædvanlige strengeinstrument kun med i en håndfuld af aftenens 29 sange. Havde det været det gennemgående instrument, ville den samlede bedømmelse have set markant anderledes ud. Vedder giver i øvrigt fem geniale grunde til, at Donald Trump burde købe sig en ukulele. Blandt andet kræver den ikke særligt store hænder at spille på, hvilket får publikum til at juble.

Der skiftes strengeinstrument gentagne gange undervejs, men det er instrumentet, der gemmer sig i struben på Eddie Vedder, som igen og igen forbløffer. Både på Vedders egne sange, Pearl Jam-numrene og de coversange, som er valgt ud til aftenens setliste. Bob Dylans "Masters of War" leveres med en kraft, som får mig til at vakle på stedet. Vedder er lige så eminent en sanger, som Dylan er en formidabel sangskriver. Kombinationen af deres respektive talenter resulterer i en af den slags ud-af-kroppen-oplevelser, man formodentlig aldrig glemmer.

Det samme gør sig gældende med Neil Youngs "Rockin' in a Free World", hvor Glen Hansard er med til at skabe endnu et klimaks. Publikum synger med på omkvædet, som gjaldt det deres liv, og jeg kommer i tvivl om, hvorvidt det er regndråber eller tårer på mine kinder.

Berusende magtdemonstration

Det virker glimrende at hive først Cat Power og derefter Glen Hansard på scenen for at skabe lidt adspredelse. Vokalt matcher især Hansard Vedder, men det er alligevel tydeligt, at Vedder har førertrøjen på. Hans fortolkning af Glen Hansards sang "Song of Good Hope" får med rette den irske ophavsmand til at smile. Det samme gør alle andre, som har bare en smule begreb om, hvor afsindigt flot Vedder synger.

Personligt giver "Immortality" fra Pearl Jam-albummet "Vitalogy" fra 1994 akut åndenød. Jeg har engang hørt den sang otte timer i streg - jeg sværger, det er sandt - og genhøret med den på Lowland Stage føles som en åbenbaring. Pludselig er jeg 16 år igen, og jeg kan mærke fysisk i kroppen, hvordan sangen dengang påvirkede mig mere end nogen anden Pearl Jam-sang. Tak Eddie, for at medbringe præcis den sang på Heartland.

Eddie Vedder konstaterer undervejs, at han er lykkelig for, at han sagde ja til at optræde på Heartland, og at han hjertens gerne ville komme igen.

- Jeg er ikke sikker på, hvordan jeg fik invitationen. Men jeg er glad for, at jeg tjekkede min mail den dag. Jeg er fuldstændig blæst bagover af dette sted. Mit hoved er nærmest eksploderet. Før koncerten hørte jeg en påfugl komme med et parringskald, og jeg så et møl oppe på slottet, siger Eddie Vedder, som lover at takke ja, hvis han får en ny invitation.

Hermed en opfordring til at sende den afsted straks til trods for det svingende niveau på striben af strengeinstrumenter og de lidt stillestående ukulele-sange. Det er ubetydelige detaljer under en berusende magtdemonstration, hvor det politiske engagement gennemsyrer flere sange.

Eksempelvis Jerry Hannans "Society" rammer som en knytnæve med omkvædet: "When you want more than you have, you think you need. And when you think more than you want, your thoughts begin to bleed. I think I need to find a bigger place. Cause when you have more than you think, you need more space". Det er altid en kvalitet, når en koncert sætter tanker i gang, man ikke kan slippe igen.

Til nogle koncerter er småfejl med til at trække karakteren ned. Lørdag aften på Heartland har skavankerne den modsatte effekt. Det understreger blot, at Eddie Vedder er umenneskeligt menneskelig. Jeg fornemmer, at denne koncert bliver én af dem, folk snakker om årtier frem. Tænk sig at kunne sige: "Jeg var der, da Vedder optrådte på Heartland". Jeg skulle alligevel have købt T-shirten med teksten: "Eddie Vedder - Kværndrup 2017".

Heartland Festival:

Lørdag, Lowland Stage, Eddie Vedder

  • Michael Bager

    Af:

    Reporter på Odenseredaktionen, musikredaktør og flittig skribent til rejsemagasinet Siesta. Født i Aars, Himmerland, i 1977 og bosat på Fyn siden 2004. Har kone, der er læge på OUH, samt to døtre. Jeg er glødende AaB- og Arsenalfan, men hepper på OB i alle kampe, hvor de ikke møder nogen af de nævnte hold. Jeg elsker alt fra hiphop og heavy til punk og rendyrket rock. Jeg har i mine 10 år på avisen interviewet musikere som Tom Jones, Robert Plant, Slash, Sinéad O'Connor, Macy Gray, Bryan Adams, Chris Cornell, Cliff Richards, Dr. John, Gavin DeGraw, James Last, Jeff Beck, Kevin Costner, Manic Street Preachers, Santana, Suede, The National og Travis m.fl. Blandt danske bands mangler jeg kun C.V.Jørgensen og Kim Larsen for at have interviewet samtlige af mine hjemlige helte.

Mere om emnet

Se alle
Dybe lommer: Heartland Festival fortsætter trods underskud

Dybe lommer: Heartland Festival fortsætter trods underskud

Vurdering: Heartland må godt være stolt

Vurdering: Heartland må godt være stolt

Stjerneregn: Se alle vores Heartland-anmeldelser her

Stjerneregn: Se alle vores Heartland-anmeldelser her