I England har man et begreb, der kaldes The Chelsea Chop. Det dækker over en tilbageskæring af stauder sidst i maj, hvor det er optimalt at lave stiklinger af det afskårne.

Har du et par yndlingsstauder, du gerne vil have flere af, så skulle du prøve at lave stiklinger selv. Det er nemt og nærmest gratis. Og der kan nemt blive 4-5 nye planter ud af en enkelt stilk fra en høstfloks.

Som regel er det mine høstfloks, jeg har formeret på denne måde, men også bl.a. gåseurt, purpursolhat, solhat, Sankt Hans-urt og asters lykkes godt. Forudsætningen er egentlig blot, at der er tale om urteagtige stængler med bladpar op ad stænglen.

Trin-for-trin

Du skal naturligvis have en potte med en egnet jord - fx så- og priklemuld tilsat perlite. Perlite er et vulkansk materiale, som holder på fugtigheden og samtidig sikrer luft i jorden. Det kan undværes, men resultatet er mere sikkert, hvis du blander det i - cirka 3 liter perlite til 30 liter jord.

Du kan sagtens have flere stiklinger i samme potte, men de skal stikkes i jorden maksimalt 5 cm fra pottens side.

Der er nemlig lidt lunere ved kanten i forhold til en tung, våd midte - så undgå altså også at bruge for store potter.

Klip omtrent halvdelen af blomsterstænglen af.

Den afskårne stængel klippes i mindre stykker, som har et bladpar både foroven og forneden.

Derefter fjernes det nederste bladpar, og stiklingen stikkes i jorden, så det kun er det øverst par, der er over.

Disse blade kan evt. halveres i længden, så planten ikke skal bruge for meget energi på at holde dem friske.

Netop, hvor det nederste bladpar har siddet, vil rødderne udvikle sig fra, da planten her har et kraftigere væksthormon i sig.

Potten med stiklinger placeres i halvskygge - for eksempel under en busk - og så må jorden naturligvis ikke tørre ud.

Efter 2-3 måneder har stiklingerne dannet rødder og i løbet af efteråret kan småplanterne tages ud af potten og plantes i haven.

Flere fordele

Ud over at få gratis planter, er der et par fordele yderligere ved beskæringen af stauderne på netop denne tid.

For sankthans-urtens vedkommende undgår du, at planten bliver alt for høj og vælter senere på sæsonen. Det forudsætter, at du klipper alle stænglerne halvt tilbage.

Fra høstfloksen klipper jeg kun de forreste stilke. De vil forgrene sig og blomstre senere end de bagerste - og dermed opnår jeg en længere blomstringsperiode.

Nogle asters bliver meget lange og har en tendens til at 'hælde', så her er det en fordel at skære alle de yderste stængler tilbage.

Når de forgrener sig, vil de være lidt kortere og støtte de inderste, længere stængler.

Derfor kaldes det The Chelsea Chop

Har du flere, større stauder af samme slags, så klip nogle af dem halvt tilbage på samtlige stængler og få forskudt blomstring planterne imellem.

Det optimale tidspunkt for tilbageskæringen og stiklingeformeringen kæder englænderne sammen med det mere end 100 år gamle Chelsea Flower Show, som altid afholdes i den tredje uge af maj.

Det var altså i sidste uge, men der er ikke noget i vejen for at udføre arbejdet fra midt i maj og helt frem til midt i juni. Derefter er stænglerne så forveddede, at resultatet ikke er nær så godt - der er altså færre stiklinger, der vil sætte rødder.

  • Plovgaard_Søren

    Af:

Mere om emnet

Se alle
Spis en klokke

Spis en klokke

En frodig blomsterhave

En frodig blomsterhave

Sommer under glas i marts

Sommer under glas i marts