Svigter dine frugter, så anskaf bier til haven

Sådan ser et bundt voksplader ud efter de er presset og honningen trukket ud af tavlerne.
Foto: Grøn Kommunikation

Svigter dine frugter, så anskaf bier til haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svigter dine frugter, så anskaf bier til haven. Men tal lige med naboen først

Bidøden, der har huseret i det meste af Europa, er stærkt på retur. Sidste år døde 33 procent af landets bier, men i år har tallet ligget under fem procent.

Trods den positive fremgang er antallet af bifamilier i landet faldende. I dag lever omkring 95.000 bifamlier i Danmark, hvilket er 45.000 familier færre end for 10 år siden. Inden for avl af eksempelvis jordbær, solbær, kirsebær, æbler og pærer sker hovedparten af bestøvningen ved hjælp af bier. Kløver afgrøder er helt afhængige af bier.

Ifølge Danmarks Biavlerforening repræsenterer biernes indsats en værdi af 500 millioner kroner for erhvervslivet. Hertil kommer deres betydning for haveejerne. Faldet i bifamilier betyder, at dansk honning er ved at blive en mangelvare, og det er særligt problematisk, hvis man vil undgå pesticidrester i sin honning. Resterne kommer, når man sprøjter bierne mod varroamiden, en mide der kan gøre det af med en hel bifamilie.

I Danmark sprøjtes ikke mod miden, her anvendes koncentrerede dampe af myresyre, som naturligt forekommer i honning. Syredampene afliver de fleste mider, men syren er besværlig at arbejde med. Derfor sprøjter mange udenlandske producenter med pesticider, så selv om honningen for eksempel kaldes luksushonning, er der ingen garanti for, at den ikke indeholder pesticider.

Man kan sagtens holde bier i haven. Tilmed kan man glæde både sig selv og naboer i et par kilometers omkreds med, at frugttræerne pludselig giver masser af frugt.

Selve bien behøver man ikke at frygte. Folk, der har skræk for bier, er sjældent blevet stukket af en bi, men af en hveps. Hvepsens stik er mere giftigt end biens, og bien stikker absolut kun i yderste nødværge. Den kender konsekvensen, idet den i modsætning til hvepsen mister livet efter et stik

Biernes verden er helt forunderlig og et langt kapitel for sig, men spring ud i projektet eventuelt sammen med naboen. Helt enkelt er det dog ikke at sætte sig ind i, hvordan bierne passes, for stjæler du deres honning, skal de jo have noget igen, så det allerbedste, man kan gøre, er at melde sig ind i Dansk Biavlerforening og begynde med at gå på biskole. Her ser man i praksis, hvordan man arbejder med bier.

Kaster man sig hovedkulds ud i projektet, kan man let blive skuffet, men kan man det med bier, har man et spændende bijob. Skulle naboen nu være ked af at have et bistade på den anden side af hækken, behøver du ikke at undvære bierne. Landmænd står i kø for at få bier omkring deres kløver eller rapsmarker.

Af Lars Lund@Byline.email:l@rslund.dk
Af Lars Lund@Byline.email:l@rslund.dk
Foto: Grøn Kommunikation
Foto: Grøn Kommunikation
Foto: Grøn Kommunikation

Svigter dine frugter, så anskaf bier til haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce